Image

Tuvāko 12 mēnešu laikā pilnīgi jaunu automašīnu plāno iegādāties 5% iedzīvotāju, bet gandrīz jaunu (1-3 gadus vecu) – 4%. Visvairāk to, kuriem ir plāni par auto iegādi, grasās pirkt auto, kas ir vecāks par pieciem gadiem (14% aptaujāto), savukārt vēl 7% meklēs 3-5 gadus vecu automašīnu, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*.

Meklēs “dīzeli” līdz 7 000 eiro

Plānojot auto iegādi, lielākā daļa aptaujāto (35%) meklēs spēkratu ar dīzeļdegvielas dzinēju. Otrajā vietā ierindojās auto ar benzīna dzinēju (22%), bet trešajā – hibrīdi (19%). Mazāk pieprasīti ir elektroauto (8%) un auto ar gāzes iekārtu (4%). Savukārt 12% respondentu atzīmē, ka viņiem vispār nav svarīgi, kādu degvielu izmantot.

“Zemā interese par elektroauto ir saprotama – šādas automašīnas iegādes cena ir augstāka, bet pēc mūsu veiktās aptaujas redzam, ka lielāka daļa respondentu (43%) plāno iegādāties auto, kas nav dārgākās par septiņiem tūkstošiem eiro. Katrs piektais meklēs auto līdz 10 tūkstošiem un vēl 16% – cenu kategorijā no 10 līdz 20 tūkstošiem. Pozitīvi, ka no aprīļa ir pieejams valsts atbalsts privātpersonām elektro un hibrīdauto iegādei, kas palīdz samazināt cenas starpību starp jauniem elektroauto un pārējiem auto. Lai gan pirmie darījumi ar valsts atbalstu mums jau ir notikuši, pagaidām ir pāragri spriest par atbalsta programmas spēju ”iekustināt” videi draudzīgu auto tirgu,”

komentē SEB līzinga valdes loceklis Matīss Janevičs-Dambis.

Populārākie auto šogad – Hyundai, Škoda un Volkswagen

Vērtējot SEB līzinga rezultātus pirmajā ceturksnī, var teikt, ka nedaudz samazinājies privātpersonu pieprasījums pēc jauniem auto, kā dēļ kopumā piešķirtā finansējuma apjoms ir nedaudz zemāks nekā pirms gada. Toties gan darījumu skaits, gan apjoms mazlietoto auto segmentā šogad ir augstāks nekā pērn. Ap 62% no finansētiem mazlietotiem auto ir vecumā līdz 3 gadiem, vēl 26% – vecumā no 4 līdz 6 gadiem. Vidējā darījuma summa mazlietoto auto segmentā ir ap 14 tūkstošiem eiro.

“Pieprasījums pēc mazlietotiem auto skaidrojams ar jauno auto nepietiekamību – jaunu auto piegādes laiks var būt no dažiem mēnešiem līdz pat gadam. Šī tendence, ņemot vērā situāciju pasaulē, kādu laiku vēl saglabāsies, tāpēc prognozējam, ka darījumu skaits ar mazlietotiem auto turpinās pieaugt. Šobrīd gan apjoma, gan darījumu skaita ziņā jauno auto finansējums ir divreiz lielāks par mazlietotu auto segmentu, tomēr, šī proporcija var mainīties,”

turpina Matīss Janevičs-Dambis.

Populārākie auto modeļi mazlietoto auto segmentā saskaņā ar SEB līzinga datiem ir Volkswagen PASSAT, Nissan QASHQAI, Škoda OCTAVIA, Volkswagen GOLF un Toyota COROLLA.

Jauno auto segmentā vidējā darījuma summa ir ap 20 tūkstošiem eiro. Paprasītākie auto modeļi – Hyundai TUCSON, Škoda Karoq, Nissan QASHQAI, Škoda Kodiaq un Škoda OCTAVIA.

“Elektroauto segmentā lielākais pieprasījums ir no uzņēmēju puses, kuri atjauno savu  autoparku gan ar vieglo komerctransportu, gan ar pasažieru auto. Vidējā finansējuma summa šajā segmentā ir 42 tūkstoši eiro. Populārākie auto komerctransporta sadaļā ir Fiat Ducato un Mercedes-Benz eSprinter, bet vieglo automašīnu sadaļā – Škoda Enyaq IV, BMW i3, kā arī Audi e-Tron, Hyundai Kona, Mazda MX-30, Opel Mokka-e. Kā jau minēts, privātpersonu segmentā pērn bija vērojama nogaidoša attieksme, kas skaidrojama ar 2021. gada sākumā izsludināto valsts atbalsta programmu, kas stājās spēkā gada beigās,”

noslēdz SEB līzinga valdes loceklis.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada maijā veica uzņēmums Norstat un tajā piedalījās 1009 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3766 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2432 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk