Image

Šī gada pirmajā ceturksnī SEB grupa Latvijā piešķīrusi finansējumu 292 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2022. gada 3 mēnešiem ir par 50% vairāk, liecina bankas darbības rezultāti šī gada pirmajos trīs mēnešos. Savukārt kopējais kredītportfelis 2023. gada marta beigās bija 3,2 miljardi eiro, kas ir par 6,3% vairāk nekā 2022. gada marta beigās.

Šī gada sākums īpaši aktīvs bijis uzņēmumu kreditēšanā. Lielo uzņēmumu segmenta kredītportfelis 2023. gada 1. ceturksnī ir pieaudzis par 10% salīdzinājumā pret attiecīgo iepriekšējā gada periodu. Šajā gadā no jauna piešķirtā finansējuma apjoms sasniedzis 177miljonus EUR, kas ir par 98% vairāk nekā 2022. gada 1. ceturksnī. Tāpat arī vērojams kontu atlikumu pieaugums lielajiem uzņēmumiem, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1. ceturksni ir pieaudzis par 37%. Tas apvienojumā ar bankas vēlmi finansēt jaunus projektus rada pozitīvu vidi jaunu investīciju veikšanā.

Pirmais ceturksnis aktīvs bijis arī mazo un vidējo uzņēmumu segmentā – salīdzinot ar 2022. gada 1. ceturksni, šogad piešķirts par 26% lielāks finansējums, kopējam finansējuma apjomam sasniedzot 60 miljonus EUR. Uzņēmumu pieprasījums pēc līzinga un faktoringa produktiem pieaudzis par 37%, kamēr izsniegto īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumi apjoms pieaudzis par 18%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Turpretī lielāka piesardzība kreditēšanas jomā šī gada pirmajos mēnešos valdījusi iedzīvotāju vidū – attiecīgi privātpersonām piešķirtā kredītu apjoms mājokļiem būtiski nav mainījies.

“Resursu cenu svārstībām tirgū šoziem bijis divējāds efekts – no vienas puses tās ir radījušas aktivitātes samazinājumu privātpersonu vidū, kuras gada pirmajos mēnešos bijušas piesardzīgākas savos plānos attiecībā uz jaunu mājokļu iegādi vai labiekārtošanu. Taču uzņēmumus mainīgā situācija enerģijas tirgū mudināja ieviest jaunus enerģijas risinājumus, kas garantētu prognozējamākas izmaksas. Uzņēmumi aizvien aktīvāk mainīja apkures veidus, kā arī centās stabilizēt elektroenerģijas izmaksas, izmantojot saules paneļus. Tāpat joprojām augstās inflācijas dēļ ir jūtams pieprasījums pēc apgrozāmā kapitāla finansējuma. Sagaidāms, ka aktivitāte enerģētikas un uzņēmumu efektivizācijas jomās šogad turpināsies un attiecīgi SEB bankā esam gatavi atbalstīt arī jaunus projektus atjaunojamās enerģijas ieviešanai, darbības efektivitātes uzlabošanai un darbības paplašināšanai,” pauž SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Ieva Tetere, SEB bankas vadītaja

Paredzams kritums komercīpašumu segmentā

Jau vēsturiski Latvijas uzņēmēji ir bijuši diezgan piesardzīgi plānojot savus investīciju projektus un to varam novērot arī šogad, jo katrs lēmums tiek ļoti nopietni pārdomāts. Uzņēmumiem jāsadzīvo ar jaunajām procentu likmēm un inflāciju, kā arī jāspēj profesionāli pārvaldīt sankciju riski, padziļināti analizējot savus sadarbības partnerus.

Tomēr neskatoties uz minētajiem riskiem, lielo uzņēmumu segmentā prognozējam lielāku aktivitāti uzņēmumu iegādes darījumu segmentā, kas skaidrojama ar investoriem joprojām pieejamo kapitālu. Ceram sagaidīt izrāvienu arī ar ilgtspēju saistītajās investīcijās – it sevišķi uzņēmumos, kuri jau spējuši izmērīt un definēt savus mājas darbus, lai sasniegtu nospraustos klimata mērķus. Vienlaikus prognozējam, ka zemāka aktivitāte būs komercīpašumu segmentā, jo tirgū notiek virzība uz jaunu cenu līmeņa līdzsvaru – pārdevēji ir gatavi pārdot īpašumus par cenām, kas bija aktuālas pirms pāris gadiem, savukārt, pircēji jaunajos apstākļos tādas cenas vairs nav gatavi pieņemt.

Mazo un vidējo uzņēmumu segmentā aktīvākie pirmajā ceturksnī bijuši uzņēmumi lauksaimniecības, mežsaimniecības, būvniecības un transporta nozarēs. Atsevišķos segmentos pieprasījums pēc aizdevumiem pieaudzis par 43%. Savukārt ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi gada sākumā bijuši mazāk aktīvi. Ražošanā tas skaidrojams ar ES struktūrfondu programmu trūkumu un lielo nenoteiktību, savukārt tirdzniecības uzņēmumi bija neierasti aktīvi pagājušajā gadā, aizņemoties apgrozāmos līdzekļus augstās inflācijas dēļ. Līdz ar to šajā nozarē – likumsakarīgs tempa kritums. Attiecīgi piešķirto aizdevumu apjoms ražošanā samazinājies par 20%, savukārt tirdzniecībā – par 33%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Ar lielu piesardzību skatāmies uz būvniecības nozari, kur liela daļa uzņēmumu 2022. gadu beidza ar zaudējumiem un pašlaik šiem uzņēmumiem ir apgrozāmo līdzekļu trūkums, kas rada sarežģījumus jaunās būvniecības sezonas sākšanai.

Termiņdepozītu portfelis pieaudzis par 27%

Šī gada sākumā būtisku aktivitātes pieaugumu redzam arī uzkrājumu un ieguldījumu jomā. Jau vairākus gadus pēc kārtas novērojam investoru skaita pieaugumu gan starp SEB bankas klientiem Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā, tomēr tieši Latvijā investoru skaita pieaugums pēdējos gados bijis visstraujākais. Vērā ņemams pieaugums vērojams Roboinvestora rīka lietotāju skaitam – 2023. gada 1. ceturksnī lietotāju skaits, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, pieauga par 58%, savukārt pret šī gada sākumu – par 16%. Uzņemoties konsultanta lomu, Roboinvestors klientiem palīdz noteikt savu riska toleranci, pašreizējo finansiālo situāciju, kā arī piedāvā piemērotākās iespējas naudas ieguldīšanai.

“Redzam, ka mūsu klientu zināšanas par investēšanu ar katru gadu uzlabojas un arvien vairāk ir to klientu, kuri meklē risinājumus naudas pasargāšanai no inflācijas – to apliecina gan SEB bankas veikto aptauju dati, gan arī Roboinvestora lietotāju skaita pieaugums. Mūsu ieskatā uzlabojumi iedzīvotāju zināšanās un vēl jo vairāk – praktiska rīcība investējot – lielā mērā ļaus nodrošināt sabiedrības labklājību un finansiālo brīvību. Turklāt sākt ieguldīt mūsdienās ir pavisam vienkārši un iesākumam pietiek arī ar pavisam nelielām naudas summām,” uzsver Ieva Tetere. 

Būtisks aktivitātes pieaugums arī noguldījumu jomā – SEB bankas termiņdepozītu portfelis gan privātpersonām, gan juridiskajām personām šī gada 1. ceturksnī pieauga par 27%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Tas skaidrojams ar pieaugošajām noguldījumu likmēm, kuras SEB banka, sekojot procentu likmju kāpumam tirgū, kopš 2022. gada vasaras palielinājusi vairākkārt. Šobrīd SEB banka piedāvā vienas no augstākajām likmēm tirgū, piemēram, 12 mēnešu likme termiņdepozītam ir paaugstināta līdz 2.6%, savukārt krājkonta likme palielināta līdz 1.15%.

SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji 2023. gada 3 mēnešos

  • SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 52,5 miljonus eiro, par 24% vairāk nekā 2022. gada 3 mēnešos;
  • Peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 38,3 miljonu eiro, par 27% vairāk nekā 2022. gada 3 mēnešos;
  • Pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem gada 3 mēnešos sasniegusi 35,5 miljonus eiro, kas ir par 19% vairāk nekā pirms gada;
  • 3 mēnešu izmaksas bija 14,2 miljons eiro, kas ir par 18% vairāk nekā pirms gada. Tas skaidrojams ar šogad uzsāktiem straujiem ieguldījumiem SEB bankas produktu un tehnoloģiju jomā, tostarp piedāvājot arī jaunas darba vietas – šī gada 1. ceturksnī SEB bankai pievienojušies 33 jauni kolēģi.
  • Uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem laika posmā no 1. janvāra līdz 31. decembrim palielināti 2,3 miljonu eiro apmērā;
  • Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2023. gada 31. martā bija 4,4 miljardi eiro, kas par 11% pārsniedz noguldījumu apjomu 2022. gada marta beigās;
  • Kopējais kredītportfelis gada marta beigās bija 3,2 miljardi eiro, t.i. par 6,3% vairāk nekā 2022. gada marta beigās;
  • SEB grupas Latvijā aktīvi gada marta beigās bija 5,5 miljardi eiro un SEB grupas Latvijā kapitāls 494 miljoni eiro, kas ir attiecīgi par 21% un 12% vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada 31. martu.

Papildu informācijai:
Anete Igaune, SEB bankas uzņēmuma attīstības komunikācijas vadītāja – 26455568, anete.igaune@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2023. gada 31. martu SEB Grupas kopējie aktīvi veido 3 802 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 221 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk