Image

2020. gads ieviesa ievērojamas izmaiņas iedzīvotāju iepirkšanās ieradumos. SEB bankas klienti pērn divreiz aktīvāk izmantoja bezkontakta kartes, savukārt darījumu apjoms, iepērkoties internetā, atsevišķās kategorijās pieauga par 100% un vairāk.

Bezkontakta maksājumu apjoms audzis par 140%

Kopējais SEB bankas maksājumu karšu darījumu apjoms pērn salīdzinājumā ar 2019. gadu pieauga par 2%. Turklāt klienti arvien aktīvāk izmanto bezkontakta kartes, maksājot par precēm un pakalpojumiem, neievietojot karti POS terminālī un neievadot PIN kodu.

“Reaģējot uz aicinājumu mazāk pieskarties POS termināliem un izmantot bezkontakta norēķinu iespējas, klienti daudz aktīvāk sākuši maksāt par pirkumiem, neievadot PIN kodu. Pēc mūsu datiem, salīdzinājumā ar 2019. gadu bezkontakta maksājumu skaits pērn bija divreiz lielāks, bet darījumu apjoms pieauga par 140%”,

– stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

2020. gadā nedaudz pieauga arī vidējā darījumu summa gan maksājot par pirkumiem, ievadot PIN kodu, gan izmantojot bezkontakta maksājumus. Vidējā summa parastiem pirkumiem pērn bija ap 20 eiro (2019. gadā – ap 18 eiro), bet bezkontakta maksājumiem – ap 10 eiro (2019. gadā – ap 7,5 eiro).

Trīs gadu laikā interneta pirkumu apjoms divkāršojies

Salīdzinājumā ar 2019. gadu pērn interneta pirkumu apjoms pieauga par 12%. Turklāt pieaugums vērojams jau vairāku gadu garumā – piemēram, salīdzinot ar 2017. gadu, 2020. gadā interneta pirkumu apjoms bija vairāk nekā divreiz lielāks.

“Ievērojamāko pieaugumu redzam nozarēs, kas saskaras ar Covid-19ierobežojumiem vai klientu ieradumu maiņu. Tā, piemēram, pārtikas preču tirdzniecība tiešsaistē nekad nav bijusi tik pieprasīta kā pērn – SEB bankas klientu veikto darījumu apjoms pieauga par 180%. Tomēr pirkumu apjoms internetā joprojām veido vien nelielu daļu no kopējā apgrozījuma pārtikas preču tirdzniecības nozarē. Līdz ar to arī 2021. gadā visticamāk redzēsim pieaugumu šajā jomā”,

– skaidro Arnis Škapars.

Bez pārtikas tirdzniecības pērn par 200% pieauga interneta darījumu apjoms ēdināšanas nozarē, kas skaidrojams ar nepieciešamību pārorientēties un fokusēties uz līdzņemšanas pasūtījumu gatavošanu. Līdzīgas tendences novērojamas arī mājas un dārza preču kategorijā, kur darījumu apjoms, iepērkoties internetā, pieauga par 150%.

“Līdz ar pieaugumu atsevišķās nozarēs varam redzēt darījumu apjoma samazinājumu jomās, kuras vienmēr ir bijušas e-komercijas dzinējspēks – ceļojumi (kritums par 54%) un izklaide (kritums par 20%), kas tieši skaidrojams ar Covid-19 ietekmi. Atsakoties no ceļojumiem, ievērojama iedzīvotāju daļa veica ieguldījumus mājokļa remontā un labiekārtošanā”,

– turpina Arnis Škapars.

“Kopumā raugoties uz e-komercijas attīstības iespējām, ir skaidrs, ka pērnā gada notikumi lika iedzīvotājiem manīt savus iepirkšanās ieradumus un, pat epidemioloģiskajai situācijai uzlabojoties, jaunie paradumi lielā mērā saglabāsies. Pēc mūsu prognozēm līdz 2024. gadam e-komercijas īpatsvars Baltijā varētu sasniegt pieaugs līdz 12%, sasniedzot gandrīz 30% no mazumtirdzniecības izaugsmes. Absolūtos skaitļos apjoms augs par apmēram 1,2 miljardiem eiro, sasniedzot gandrīz 3 miljardus eiro.”

Turpmāk  – vēl drošāki pirkumi internetā

No šī gada 1. janvāra visiem interneta veikaliem un bankām Eiropas Ekonomikas zonā ir jāpiemēro stingrākas drošības prasības maksājumiem ar karti, kuri pārsniedz 30 eiro. Šāds slieksnis izvēlēts, vadoties pēc riska analīzē balstītas pieejas un Eiropas Savienības prasībām, lai pēc iespējas pasargātu klientu finanšu līdzekļus.

Pirkumus zem 30 eiro turpmāk ir iespējams veikt kā līdz šim, norādot tikai kartes datus – īpašnieka vārdu, kartes numuru, termiņu un otrpus kartei atrodamo CVC kodu. Savukārt, ja pirkums būs par lielāku summu, lai to apstiprinātu, ir jāpieslēdzas savai internetbankai.

Iespējas samaksāt par pirkumu ir atkarīgas no konkrētā interneta veikala. Apzinīgākie tirgotāji saviem klientiem jau sen piedāvā iespēju apstiprināt karšu maksājumus, pieslēdzoties internetbanka – 3D Secure risinājumu. Savukārt gadījumos, kad tirgotājs maksājuma veikšanai prasa tikai kartes datus, bankai ir pienākums pirkumus virs 30 eiro noraidīt.

Ja veikals nepiedāvā 3D Secure risinājumu, var būt citas iespējas apmaksāt pirkumu. Piemēram, izmantojot pārskaitījumu internetbankā, vai norēķinus caur dažādām maksājumu platformām, piemēram, PayPal.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka,
SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja
29401327,
jelena.novaka@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2020. gada 31. decembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,040 miljardu Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,106 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk