Image

Aptuveni ceturtajai daļai Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) šobrīd ir aktuāli saņemt aizdevumu sava biznesa attīstīšanai, liecina SEB bankas veiktā aptauja Baltijas uzņēmēju vidū*. Pamatā finansējums nepieciešams izejvielu un iekārtu iegādei, kā arī inovācijām un jaunu tirgu apgūšanai.

23% Latvijas uzņēmēju, 26% uzņēmēju Lietuvā un 20% uzņēmēju Igaunijā atzinuši, ka šobrīd būtu aktuāli saņemt aizdevumu biznesa attīstīšanai, liecina aptaujas dati. Vairums Latvijas uzņēmēju norāda, ka aktuāls būtu aizdevums līdz 10 tūkstošiem eiro, bet Lietuvā un Igaunijā vēlamo aizdevumu summas ir krietni lielākas (virs 50 tūkstošiem eiro).

“Neskaidrība Eiropas ekonomikas attīstībā, kā arī visaptverošais cenu kāpums liek uzņēmumiem pielāgoties situācijai. Aktivizējas pieprasījums pēc apgrozāmo līdzekļu finansējuma, jo uzņēmēji cenšas nodrošināties ar izejvielām ilgākam laikam. Tomēr biznesa kreditēšana kopumā pieaug, jo daudzu uzņēmumu finansiālā situācija iepriekšējos gados ir uzlabojusies – Latvijas MVU segmenta uzņēmumus raksturo salīdzinoši zems saistību slogs, naudas uzkrājumi kontos, ka arī spēja manevrēt un pielāgoties mainīgajiem apstākļiem ekonomikā. Tā ir laba bāze, lai nākotnē investētu attīstībā un apgūtu jaunus tirgus. Šādi – finansiāli spēcīgi, augoši uzņēmumi – ir un būs interesanti visām bankām, kas ir nozīmīgs kreditēšanas virzītājspēks,”

norāda SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Runājot par aizņēmuma izlietojuma mērķiem, vairāk nekā trešdaļa uzņēmēju Latvijā un Lietuvā minējuši izejvielu un materiālu iegādi, bet Igaunijā aktuālāka ir ražošanas iekārtu iegāde (šis mērķis Latvijā minēts kā otrs aktuālākais). Salīdzinoši nozīmīgs mērķis visās Baltijas valstīs ir biznesa attīstība jaunos tirgos, ieguldījumi izaugsmē un inovācijās. Piektdaļa aptaujāto uzņēmēju Latvijā un Igaunijā, kā arī 16% Lietuvā minējuši, ka aizdevums būtu vajadzīgs, lai biznesa modeli pielāgotu ģeopolitiskām pārmaiņām, kas notiek saistībā ar karu Ukrainā.

SEB bankas dati liecina, ka aktīvākie uzņēmumi MVU segmentā Latvijā, ņemot vērā kreditēšanas apjomu, ir lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības uzņēmumi, nekustamā īpašuma uzņēmumi, kā arī tirdzniecības un ražošanas uzņēmumi. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, šī gada pirmajā pusgadā MVU kreditēšanas apjoms palielinājies par 11%, sasniedzot 117 miljonus eiro.

Kā nozīmīgākais aizdevuma avots visās Baltijas valstīs minēta banka, bet galvenie šķēršļi, kas pēc aptaujāto uzņēmēju domām liedz saņemt aizdevumu, ir finanšu nosacījumi (galvenais šķērslis Latvijā), nepietiekams nodrošinājums (galvenais šķērslis Lietuvā un Igaunijā). Aizdevuma cena (procentu likme un komisijas maksas), kā arī aizdevuma nosacījumi ir divi galvenie faktori, kas uzņēmējiem ir nozīmīgi, izraugoties finanšu partneri.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šī gada maijā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tajā piedalījās 503 Latvijas, 510 Lietuvas un 506 Igaunijas mazie un vidējie uzņēmumi.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 4,113 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk