Image
Canva

Piecu mēnešu laikā kopš gada sākuma līdz ar augošām procentu likmēm interese par naudas noguldīšanu termiņnoguldījumos ir vairākkārt pieaugusi. Sekojot līdzi klientu pieprasījumam un reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas kārtējo lēmumu paaugstināt bāzes procentu likmes, SEB banka turpina celt termiņnoguldījumu procentu likmes. Jaunās likmes būs spēkā no 19. jūnija.

“Redzam, ka klientu vidū populārākie šobrīd ir tieši īstermiņa noguldījumi, tāpēc, lai atbalstītu iedzīvotāju vēlmi saglabāt un palielināt savas finanšu rezerves, turpinām procentu likmju paaugstināšanu. 3, 6 un 12 mēnešu termiņnoguldījumu likmes palielinātas par vidēji 0,5 procentpunktiem, savukārt 24 un 36 mēnešu likmes – par 0,25 procentpunktiem,” skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Sākot ar 19. jūniju, 3 mēnešu likme būs 2,5%, 6 mēnešu – 2,75%, 12 mēnešu – 3,5%, bet 24 un 36 mēnešu likmes – 2,85%.

“Mūsu aptaujas* rezultāti uzrāda, ka apmēram trešdaļa Latvijas iedzīvotāju šobrīd neizmanto termiņnoguldījumus, jo uzskata, ka piedāvātās procentu likmes ir pārāk zemas. Tomēr, skatoties uz eiro zonas statistikas datiem, var redzēt, ka Latvijā piedāvātas procentu likmes par noguldījumiem ir ap vidējo eirozonas līmeni. Pēc mūsu aprēķiniem, ja tikai SEB bankas klienti noguldītu savus brīvos līdzekļus 12 mēnešu termiņnoguldījumā, viņi varētu nopelnīt ap 45 miljoniem,” turpina Arnis Škapars.

Saskaņā ar SEB bankas datiem, piecu mēnešu laikā kopš gada sākuma pieprasījums pēc termiņnoguldījumiem būtiski pieaudzis. Maija beigās kopējais noslēgto termiņnoguldījumu līgumu skaits bija septiņas reizes lielāks, nekā gada sākumā, bet noguldītā summa desmitkāršojusies. Savukārt tikai maijā noslēgti 40% no visiem šī gada termiņnoguldījumu līgumiem.

No visiem uz maija beigām noslēgtajiem līgumiem 76% bija līgumi par 12 mēnešu termiņnoguldījumiem, 11% – par 3 mēnešu noguldījumiem un 10% – par 6 mēnešu noguldījumiem. Vidējā summa noguldījumiem ir ap 20 tūkstošiem eiro.

Par termiņnoguldījumiem

Termiņnoguldījums ir piemērots konkrētas naudas summas noguldīšanai uz noteiktu laika periodu no 3 līdz 36 mēnešiem. Noguldījuma termiņa beigās banka pārskaita noguldīto summu un procentus uz klienta norēķinu kontu. Termiņa laikā nav iespējams veikt papildu iemaksas. Savukārt, pārtraucot līgumu pirms laika, nebūs iespējams saņemt uzkrātos procentus, bet vien noguldīto summu. Soda nauda par pirmstermiņa līguma izbeigšanu nav paredzēta.

Procentu likmes termiņnoguldījumiem** privātpersonām (no 19.06.):

3 mēneši – 2,5%

6 mēneši – 2,75%

12 mēneši – 3,5%

24 mēneši – 2,85%

36 mēneši – 2,85%

Procentu likmes termiņnoguldījumiem** juridiskām personām (no 19.06.):

3 mēneši – 2,5%

6 mēneši – 2,75%

12 mēneši – 3,5 %

24 mēneši – 2,85%

36 mēneši – 2,85%

**Minimālā noguldījuma summa 500 EUR

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023. gada maijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2023. gada 31. martu SEB Grupas kopējie aktīvi veido 3 802 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 221 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk