Image

Lai veicinātu mājokļu pieejamību daudzbērnu ģimenēm, SEB banka ir noslēgusi līgumu ar valsts attīstības finanšu institūciju ALTUM un kā pirmā uzsāks īstenot programmu “Balsts”. Tā paredz, ka ģimenes, kurās ir vismaz trīs bērni (vai divi bērni un ir iestājusies grūtniecība), varēs saņemt subsīdiju mājokļa iegādei vai būvniecībai līdz pat 12 000 eiro, un šī summa nebūs jāatmaksā. Atbalstam varēs pieteikties, līdzko Ministru kabinetā tiks apstiprināts programmas uzsākšanai nepieciešamais regulējums, un plānots, ka tas notiks jau tuvākajā laikā.

Subsīdijas apmēru noteiks ne tikai bērnu skaits ģimenē, bet arī, vai īpašums, ko ģimene plāno iegādāties vai būvēt, atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas* prasībām (programmas ietvaros lielāks subsīdijas apmērs plānots tieši šādu ēku vai dzīvokļu iegādei vai būvniecībai). Subsīdijai varēs pieteikties, iesniedzot pieteikumu bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai. Programmas ietvaros subsīdiju varēs saņemt tikai vienu reizi, un tās maksimālais apmērs nevarēs pārsniegt 50% no mājokļa iegādes vai būvniecības darījuma summas. Atbalstam varēs pieteikties arī tad, ja aizdevuma līgums ar banku ir jau noslēgts (laikā no šī gada 1. jūlija līdz programmas uzsākšanas brīdim), iesniedzot pieteikumu grozījumiem jau iepriekš noslēgtajam aizdevuma līgumam, un šajā gadījumā subsīdija tiks novirzīta aizdevuma pamatsummas dzēšanai.  

“Ikvienai valsts atbalsta programmai ir būtiska nozīme ilgtermiņa sabiedrības labklājības un demogrāfiskas situācijas uzlabošanas veicināšanā. Vienlaikus tādi atbalsta instrumenti pozitīvi ietekmē gan mājokļu pieejamību, gan arī kopējo kreditēšanas situāciju valstī. Piemēram, 2019. gadā iedzīvotājiem mājokļa iegādei vai remontam esam izsnieguši vairāk nekā 2500 aizdevumus par kopējo summu 146 miljoni eiro, un puse no izsniegtajiem kredītiem bija aizdevumi ar ALTUM garantijām, kuras izsniegtas ģimenēm vai jaunajiem speciālistiem. Jaunais atbalsta mehānisms, kas paredzēts tieši daudzbērnu ģimenēm, samazinās pirmās iemaksas uzkrāšanai nepieciešamo laiku un sniegs iespēju iegādāties lielāku vai labāku mājokli.”

 –  stāsta SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

“Jau piecus gadus sadarbībā ar komercbankām sekmīgi īstenojam mājokļu garantiju programmas ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, kuru iespējas izmantojuši jau gandrīz 20 tūkstoši klientu. ALTUM garantijas ir sevi pierādījušas kā efektīvs risinājums situācijās, kad ģimenei vai jaunajam speciālistam ir stabili ienākumi, lai uzņemtos kredītsaistības, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai bankā. “Balsts” subsīdija būs papildu atbalsts daudzbērnu ģimenēm, lai palīdzētu tām iegādāties piemērotu mājokli, un priecāsimies arī šajā programmā turpināt veiksmīgo sadarbību ar SEB banku. Aicinām “Balsts” partneru lokam pievienoties ikvienu banku, kas vēlas saviem klientiem – daudzbērnu ģimenēm – piedāvāt subsīdiju mājokļa iegādei.”

– papildina ALTUM valdes locekle Inese Zīle.

Subsīdijai “Balsts” varēs pieteikties, ja ģimenes vidējie bruto ienākumi uz vienu ģimenes locekli par pēdējo  kalendāro gadu nepārsniedz 17 000 EUR un aizņēmējam nepieder cits mājoklis. Ja ģimenē ir trīs bērni (vai divi bērni un iestājusies grūtniecība), subsīdijas apmērs būs 8000 EUR, savukārt, ja ģimene  plāno iegādāties vai būvēt gandrīz nulles enerģijas ēku, subsīdijas apmērs palielināsies līdz 10 000 EUR. Ja ģimenē ir vairāk kā trīs bērni (vai trīs bērni un iestājusies grūtniecība) subsīdijas apmērs būs 10 000 EUR, bet, ja ģimene iegādāsies vai būvēs gandrīz nulles enerģijas ēku, subsīdijas apmērs būs 12 000 EUR. Maksimālā mājokļa iegādes vai būvniecības darījuma summa varēs būt 250 000 EUR, bet subsīdijas apmērs nedrīkstēs pārsniegt 50% no tās.

Lai pieteiktos aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai, tostarp, ja darījuma ietvaros būs paredzēts  saņemt subsīdiju “Balsts”, nepieciešams aizpildīt pieteikumu mājaslapā. Darījuma izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus iespējams iesniegt elektroniskā veidā, kā arī aicinām klientus izmantot attālinātās konsultācijas video formātā. Arī aizdevuma un subsīdijas darījuma dokumentu noformēšanu un parakstīšanu varēs veikt elektroniski.

 

* Gandrīz nulles enerģijas ēka — paaugstinātas energoefektivitātes klases ēka, kuras energoapgādei izmanto augstas efektivitātes sistēmas, kas nodrošina ne mazāk kā 75 % ventilācijas siltuma zudumu atgūšanu apkures periodā, vismaz daļēji nodrošina atjaunojamās enerģijas izmantošanu, kā arī ēkā nav uzstādītas zemas lietderības fosilo kurināmo apkures iekārtas.

 

Papildu informācijai:

Elīna Neimane
SEB bankas privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja
Tālr.: 26861570, elina.neimane@seb.lv
www.seb.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk