Image

Vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ikviena cilvēka rīcība var reāli palīdzēt risināt vides problēmas, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*. Lai sniegtu iespēju katram interesentam aprēķināt sava dzīvesveida ietekmi uz vidi, kā arī iedvesmotu dzīvot videi draudzīgāk, samazinot radīto oglekļa pēdu, SEB banka visā Baltijā ievieš īpašu mobilo lietotni ManaEkopēda | SEB.

Vides problēmas, kas satrauc iedzīvotājus visvairāk, ir ļoti līdzīgas visās trīs Baltijas valstīs – tas ir gaisa un ūdens piesārņojums, mežu izciršana, klimata pārmaiņas un slikta atkritumu apsaimniekošana. Vairāk nekā divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju atzīmē, ka vismaz viena no minētajām vides problēmām ietekmē viņus personīgi jau tagad vai ietekmēs nākotnē. Igaunijā līdzīgi domā 66% iedzīvotāju, bet Lietuvā – pat 75% iedzīvotāju, liecina aptaujas dati.

“Rūpes par apkārtējo vidi kļūst arvien aktuālākas iedzīvotajiem visā Baltijā. Tomēr līdz šim trūka vienkārša un pieejama risinājuma, lai novērtētu katra dzīvesveidu un tā ietekmi uz vidi, ka arī izglītotu par to, kā viegli panākt izmaiņas ikdienas paradumos. Jaunā lietotne ManaEkopēda | SEB ir praktisks rīks, kas palīdzēs ar ieteikumiem un atbalstīs interesentus viņu ceļā uz zaļāku dzīvesveidu,”

norāda SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

“Mums kā bankai ir svarīga loma, veicinot zaļo transformāciju un parēju uz ilgtspējīgu ekonomiku. Ar saviem pakalpojumiem atbalstām iedzīvotājus un uzņēmējus viņu ceļojumā uz videi draudzīgāku dzīvesveidu vai biznesu, un tikai strādājot kopā, mēs varam palīdzēt sasniegt vēlamo efektu cīņā pret klimata pārmaiņām. Lai gan varētu šķist, ka personīgā līmenī mēs esam ierobežoti tajā, cik daudz varam izdarīt, tomēr, rīkojoties visi kopā, klimata pārmaiņu samazināšanas ietekme var būt nozīmīga. Mēs ticam, ka jaunā lietotne palīdzēs cilvēkiem vairāk apzināties ilgtspējas nozīmi un mudinās viņus rīkoties vides un stabila klimata labā,”

uzsver SEB bankas Ilgtspējas attīstības vadītājs Latvijā Viktors Toropovs.

Lietotne ManaEkopēda | SEB ir pieejama visiem – gan SEB bankas klientiem, gan tiem, kuri nav SEB bankas klienti. Tā ir bezmaksas un to var brīvi lejupielādēt Google Play Store un App Store.

Lietotnē katrs var aprēķināt personīgo oglekļa pēdu, balstoties uz dzīvesveida un patēriņa ieradumiem piecās kategorijās: pārtika, mājoklis, iepirkšanās, transports un ceļošana. Turklāt lietotnē rodami arī praktiski padomi savas ietekmes uz vidi samazināšanai, kā arī pieejami izaicinājumi, kuros var piedalīties kopā ar draugiem vai ģimenes locekļiem, lai kopā virzītos uz videi draudzīgāku dzīves veidu.

SEB banka izstrādāja lietotni ManaEkopēda | SEB kopā ar Zviedrijas fintech uzņēmumu Deedster, un lietotnē izmantotie aprēķini un dati ir zinātniski pamatoti.

“Viss sākas ar mūsu apņemšanos un vēlmi veicināt pāreju uz ilgtspējīgu dzīvesveidu un iesaistīt šajā ceļojumā plašāku sabiedrību. Es uzskatu, ka bankām ir unikāla pozīcija, lai palielinātu izpratni par klimatu, sniedzot jaunākos klimata datus, uz darbībām balstītus oglekļa kalkulatorus, kā arī palīdzot patērētājiem pāriet uz zaļākiem ieradumiem. Man ir gandarījums, ka SEB banka, izmantojot mūsu tehnoloģiju, tagad piedāvā Baltijas iedzīvotajiem rīku, kas palīdzes dzīvot ilgtspējīgāk,”

norāda Deedster tehnoloģiju vadītājs un līdzdibinātājs Daniels Delhems.

Plānots, ka darbs pie lietotnes turpināsies, lai regulāri papildinātu to ar jauniem izaicinājumiem un paplašinātu tas funkcionalitāti. Plašāk par jauno lietotni var uzzināt seb.lv/co2.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat un tajā piedalījās 3000 Baltijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk