Image

Iedzīvotāji Lietuvā un Igaunijā sliecas investēt lielākas summas mēnesī nekā iedzīvotāji Latvijā. Saskaņā ar SEB bankas Roboinvestora datiem, mūsu kaimiņi vidēji mēnesī iegulda ap 30 eiro. Savukārt iedzīvotāji Latvijā ne tikai ir mazākumā, lietojot Roboinvestora rīku, bet arī novirza investīcijām viszemāko summu – ap 20 eiro mēnesī.

“Neskatoties uz pandēmijas nelabvēlīgo ietekmi uz ekonomikas izaugsmi, ir vērojams naudas apjoma pieaugšanas fenomens – iedzīvotāju kontos turpina pieaugt naudas atlikums. Vienlaicīgi šobrīd ir vērojama arī strauji augoša inflācija,  kuras dēļ ir vērts padomāt, kā pasargāt naudu no tās vērtības mazināšanās. Viens no risinājumiem var būt investēšana un šeit, atšķirībā no vairuma iedzīvotāju viedokļa, nav nepieciešama uzreiz liela summa. Pilnīgi pietiek ar pāris desmitiem eiro, ja vien investīcijas tiek veiktas regulāri vairākus gadus uz priekšu. Savukārt mūsdienīgi risinājumi padara investēšanas procesu ērtu un pieejamu ikvienam,”

skaidro SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

SEB bankas izstrādātais Roboinvestora rīks mobilajā lietotnē pieejams klientiem no šī gada pavasara. Tas pilda konsultanta lomu, uzdodot lietotājam virkni jautājumu par ieguldījumu mērķiem, pieļaujamo risku, kā arī pašreizējo finansiālo situāciju. Pēc saņemtās informācijas analīzes tas klientam piedāvā vienu no SEB grupas pārvaldītajiem fondiem, ņemot vērā mērķus un riska toleranci. Process prasa līdz 15 minūtēm un ieguldīt ir iespējams, sākot no viena eiro.

Kopš šī gada pavasara Roboinvestora rīku SEB mobilajā lietotnē jau izmēģināja gandrīz 60 tūkstoši SEB bankas klientu visā Baltijā un gandrīz 12% no viņiem sākuši veikt investīcijas. Aptuveni 45% no viņiem ir Lietuvas iedzīvotāji, 35% – Igaunijas iedzīvotāji un vien 20% – Latvijas iedzīvotāji.

Vērtējot Roboinvestora datus, var atzīmēt, ka Latvijas iedzīvotāji ir viskonservatīvākie Baltijā – gandrīz divas trešdaļas investoru izvēlas zema riska fondu. Investori Igaunijā izvēlas vidējā riska fondus vairāk nekā latvieši un lietuvieši. Savākt Lietuvā ir visvairāk to, kuri izvēlas fondus ar augstāko ienesīgumu un lielāku risku. Lietuvā augsta riska fondus izvēlas 17% Roboinvestora lietotāju, Latvijā – 8,5%, bet Igaunijā – 8,3%.

“Risku, protams, vajag vērtēt kontekstā ar investora vecumu, viņa plāniem attiecībā uz investēšanas termiņu, investējamo summu un riska apetīti – jo mazāks plānotais termiņš, vai lielāks investora vecums un augstāka investējamā summa, jo vajadzētu būt mazākai riska apetītei. Krīzes nāk un aiziet, bet ekonomika ilgtermiņā aug, tādēļ ir mazāks risks pazaudēt daļu no investētā kapitāla, plānojot investēt vairākus gadus pēc kārtas, turklāt krīžu laikā parasti ir vislētākie pirkumi jeb zema vērtspapīru iegādes cena, kas ilgtermiņā ļauj vairāk pieaudzēt peļņu,”

noslēdz Andris Lāriņš.

 

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk