Image

Sekojot procentu likmju kāpumam tirgū, ko nosaka ECB rīcība, 2023. gada 17. martā SEB banka ceturto reizi kopš 2022. gada vasaras palielinājusi termiņnoguldījumu procentu likmes gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Piemērām, 12 mēnešu likme ir paaugstinātā no 1,2% uz 2%, bet 24 un 36 mēnešu likmes – no 1,4% uz 2%. Savukārt krājkonta likme palielināta no 0,2% uz 0,5%.

“Tā kā naudas vērtības sadārdzināšanās tirgū vērojama jau ilgāku laiku, SEB banka ceturto reizi kopš 2022. gada vasaras paaugstina termiņnoguldījumu un krājkontu procentu likmes, tādējādi sniedzot ieguvumus bankas noguldītājiem,”

norāda SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

“Sekojot līdzi naudas cenas izmaiņām, ir būtiski nesteigties un vispirms domāt par savu un ieguldītāju stabilitāti. Tomēr, ja redzam ka apstākļi ir labvēlīgi, atbalstām klientus, dodot ieguvumu tiem, kuri naudu uzkrāj. Šādai tendencei saglabājoties ilgtermiņā, turpināsim noguldījumu likmes pakāpeniski tuvināt naudas cenai tirgū.”

Gandrīz septiņus gadus Eiropas naudas tirgus bāzes procentu likmes ir bijušas negatīvas, kas ir veicinājis kreditēšanu. 2022. gada vasarā situācija mainījās un bāzes procentu likme pakāpās virs nulles, kas ļāva paaugstināt termiņnoguldījumu procentus. Arī visu iepriekšējo gadu garumā, kad Eiropas Centrālās bankas likmes bija zem nulles, SEB banka turpināja maksāt saviem klientiem procentus par naudas glabāšanu krājkontā, tostarp par uzkrājumiem, kas veidoti, izmantojot SEB bankas Digitālo krājkasi.

Šobrīd SEB bankas Digitālo krājkasi izmanto vairāk nekā 33 tūkstoši klientu, kuru uzkrājums veido vairāk nekā 17 miljonus eiro. Vidējais viena klienta uzkrājums ir ap 520 eiro. Savukārt krājkonts ir vairāk nekā pusei aktīvo SEB bankas klientu.

Joprojām priekšroka garantētam ienākumam

“Redzam, ka veidojot uzkrājumu un meklējot ieguldīšanas iespējas, iedzīvotāji vēl joprojām priekšroku dod garantētam ienākumam, tāpēc krājkontam visu laiku saglabājām pozitīvo procentu likmi. Tagad novērojam interesi par termiņnoguldījumiem,”

stāsta Arnis Škapars.

“Savukārt, runājot par ieguldījumiem, pēc šogad veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem redzam, ka 59% aptaujāto, kuri veic kādas investīcijas, izvēlas pensiju 3. līmeni, bet 32% – dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu. Viens no iemesliem, kāpēc cilvēki neiegulda citus instrumentos, tādos kā ieguldījumu fondi, akcijas, obligācijas un citi – ir zināšanu trūkums, bailes pazaudēt naudu un izpratnes trūkums par to, kā strādā finanšu tirgi. Taču augsti attīstītu un turīgu valstu pieredze rāda, ka ilgtermiņā ieguvēji ir tie investori, kuri izvēlas dažādus kapitāla tirgos pieejamus risinājumus, akcijas, obligācijas, ieguldījumu fondus.”

Lai iedrošinātu iedzīvotājus ieguldīt finanšu tirgos, SEB banka jau gandrīz divus gadus piedāvā īpašu Roboinvestorarīku mobilajā lietotnē. Uzņemoties konsultanta lomu, Roboinvestors var palīdzēt noteikt savu riska toleranci, pašreizējo finansiālo situāciju, kā arī piedāvāt piemērotākās iespējas naudas ieguldīšanai. Roboinvestoru izmēģinājuši jau vairāk nekā 230 tūkstoši klientu Baltijā un 13% no viņiem turpina ieguldīt. Pēdējā gada laikā ieguldītāju skaits, kuri izmanto Roboinvestoru, pieaudzis par 70%.

Par SEB bankas termiņnoguldījumu un krājkontu

Termiņnoguldījums ir piemērots noteiktas naudas summas noguldīšanai uz noteiktu laika periodu no 6 līdz 36 mēnešiem. Noguldījuma termiņa beigās banka pārskaita noguldīto summu un procentus uz klienta norēķinu kontu. Termiņa laikā nav iespējams veikt papildu iemaksas. Savukārt pirms laika pārtraucot līgumu, nebūs iespējams saņemt uzkrātos procentus, bet vien noguldīto summu. Soda nauda par pirmstermiņa līguma izbeigšanu nav paredzēta.

Procentu likmes termiņnoguldījumiem** privātpersonām:

6 mēneši – 1,5%
12 mēneši – 2%
24 mēneši – 2%
36 mēneši – 2%

Procentu likmes termiņnoguldījumiem** juridiskām personām:

3 mēneši – 1,3%
6 mēneši – 1,5%
12 mēneši – 2%
24 mēneši – 2%
36 mēneši – 2%

Procentu likme krājkontam – 0,5%

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023. gada februārī veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1006 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

** Minimālā noguldījuma summa 500 EUR

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – tālr. 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk