Image

SEB banka piešķīrusi aizdevumu 3 700 000 eiro apmērā enerģētikas uzņēmumu grupai “AJ Power” lieljaudas industriāla saules enerģijas parka izbūvei Brocēnos. Projektā uz 12,95 hektāriem zemes plānots uzstādīt 11 520 saules paneļus. Saules enerģijas parka saražoto zaļo elektroenerģiju izmantos būvmateriālu ražotājs “SCHWENK Latvija”. 

Saules enerģijas parkā tiks uzstādīti paneļi ar kopējo jaudu 6,33 megavati (MW), kas ik gadu saražos aptuveni 5 500 megavatstundas (MWh) zaļās elektroenerģijas. Saules enerģijas parka gada saražotais elektroenerģijas apjoms pielīdzināms vairāk nekā 2 500 mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam.

“Mums ir svarīgi meklēt iespējas, kā veicināt Latvijas enerģētisko attīstību. Šogad, aktīvi strādājot pie vairāku lieljaudas saules enerģijas projektu realizācijas, varam secināt, ka pēdējā laika situācija ir tikai vēlreiz apliecinājusi, ka saules enerģijai Latvijā ir liels potenciāls. Šādu apjomīgu saules enerģijas parku realizācija vēl nekad nav bijusi tik nozīmīga mūsu tautsaimniecībai un tās nākotnei. Šo gadu laikā esam uzkrājuši veiksmīgu pieredzi, un aicinām tos, kam ir interese par lieljaudas saules enerģijas parku attīstīšanu, vērsties pie mums, jo spēsim piedāvāt risinājumu šīs ieceres īstenošanai,” atzīmē enerģētikas uzņēmumu grupas “AJ Power”

vadītājs Roberts Samtiņš.

Realizējot šo atjaunīgās enerģijas projektu, atmosfērā gadā nonāks par 1663,19 tonnām mazāk CO2 emisiju ‒ tas ir līdzvērtīgi 75 645 iestādītiem kokiem.

“Laikā, kad jautājums par enerģētisko neatkarību ir jo īpaši aktuāls, esam gandarīti atbalstīt uzņēmumu investīcijas ilgtspējīgu projektu attīstīšanai, tostarp, pāreju uz ilgtspējīgākiem enerģijas avotiem. Kopumā, kā liecina mūsu novērojumi un SEB veiktās aptaujas dati, arvien pieaug to Latvijas lielo uzņēmumu skaits, kas izvērtē savu ietekmi uz vidi (no 51 % pērn līdz 69 % šogad) un plāno veikt investīcijas ilgtspējas jomā (42 %),”

uzsver SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts. 

“Uzskatām, ka Latvijā ir jāveicina atjaunīgās enerģijas izmantošana un šis projekts ir mūsu ieguldījums valsts kopējā CO2 nospieduma samazināšanā,”

pauž SCHWENK Latvija valdes priekšsēdētājs un SCHWENK Ziemeļeiropa izpilddirektors Reinholds Šneiders.

“Ilgtspēja un iespējami saudzīgāka attieksme pret vidi ir viena no mūsu prioritātēm kopš uzņēmuma dibināšanas pirmsākumiem. Brocēnu cementa rūpnīca jau tagad ir viena no videi draudzīgākajām Eiropā un ar nemitīgām investīcijām mēs turpinām virzīties uz klimatneitralitātes mērķi. Plānotais saules enerģijas parks blakus mūsu rūpnīcai nodrošinās 4 – 5 % no mūsu ikgadējā elektroenerģijas patēriņa”.

Saules enerģijas parka teritorijā tiek veikti vērienīgi labiekārtošanas darbi − zemesgabala attīrīšana no apauguma, meliorācijas sistēmas izbūve un līdzināšanas darbi, kas ir nepieciešami kvalitatīvai un ilgtspējīgai projekta ekspluatācijai. Plānots, ka saules enerģijas parks darbību uzsāks 2023. gada vasarā.

“AJ Power” ir Latvijā lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Ar šiem enerģētikas un atkritumu apsaimniekošanas risinājumiem “AJ Power” sniedz iespēju uzņēmumiem iesaistīties aprites ekonomikā. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014. gada, un tās apgrozījums 2021. gadā bija 67 miljoni eiro.

Par SCHWENK Latvija

SCHWENK Latvija ir vadošais būvmateriālu ražotājs Latvijā, kas klientiem nodrošina augstvērtīgu cementu, betonu un minerālmateriālus. Ražošana notiek Latvijā vienīgajā un vienā no Eiropā modernākajām cementa rūpnīcām Brocēnos, vairākās betona ražotnēs un minerālmateriālu karjeros Latvijā. Uzņēmums ir daļa no vācu SCHWENK Building materials group, Latvijā nodarbina aptuveni 350 cilvēku.

*SEB banka Baltijas lielāko uzņēmumu finanšu direktoru aptauju veic reizi gadā, vaicājot finansistu prognozes par uzņēmējdarbības vidi, būtiskākajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2022. gada septembrī, un tajā piedalījās 255 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.


Papildu informācijai:

Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 4 277 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 100 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk