Image

Ar mērķi atbalstīt iedzīvotājus, kuri vēlas iegādāties vai būvēt ilgtspējīgāku un videi draudzīgāku mājokli ar augstāko energoefektivitātes klasi, SEB banka tagad piedāvā zaļo mājokļa kredītu ar īpašiem nosacījumiem.

Saskaņā ar SEB bankas aptaujas* datiem, lielākā daļa iedzīvotāju labprāt izvēlētos dzīvot energoefektīvā mājoklī – 73% aptaujāto atzīmējuši, ka, mainot dzīvesvietu, lielu uzmanību viņi pievērstu tieši mājokļa uzturēšanas, siltumapgādes un elektroenerģijas izmaksām.

Zaļais mājokļa kredīts ir aizdevums ar īpašiem nosacījumiem īpašumiem ar augstu energoefektivitāti. Šis ir pirmais šāda veida piedāvājums Latvijā.

Lai atbilstu zaļā kredīta nosacījumiem, ēkām, kas uzbūvētas līdz 2021. gadam, jāatbilst energoefektivitātes klasei “A” saskaņā ar valsts normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Savukārt ēkām, kuras nodotas ekspluatācijā pēc 2020. gada 31. decembra, saskaņā ar normatīvajiem aktiem jāatbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas prasībām. Tas nozīmē, ka īpašumam jābūt ar ļoti augstu energoefektivitāti, un nepieciešamais enerģijas apjoms jānodrošina galvenokārt ar atjaunojamiem avotiem, tostarp vietējiem un tuvumā esošiem avotiem.

Turklāt jāievēro nosacījums, ka energoefektivitātes sertifikātos iekļautajam ēkas primārajam neatjaunojamās enerģijas novērtējumam jābūt par 10% zemākam par normatīvajos aktos noteikto minimāli pieļaujamo līmeni dzīvojamām ēkām.

“Ar mūsu zaļo mājokļa kredītu vēlamies uzsvērt ar sadzīvi saistīto vides jautājumu nozīmi un atbalstīt klientus, kuri izvēlas energoefektīvu mājokli, kas būtu ne tikai izdevīgāks tā izmantošanā, bet arī atstātu mazāku negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi. Tas ir arī veids, kā mēs varam apmierināt augošo pieprasījumu pēc ilgtspējīgiem finanšu pakalpojumiem.

SEB bankas zaļais mājokļa kredīts ir pieejams ne tikai tiem, kuri iegādājas mājokli jaunajos projektos, bet arī tiem, kuri izvēlas dzīvokli renovētajās ēkās, vai arī plāno būvēt privātmāju.

Mums svarīgi parādīt, ka energoefektīvs un ilgtspējīgs var būt ne tikai jauns projekts, bet arī kvalitatīvi renovēta ēka. Savukārt tos, kuri plāno būvēt sev privātmāju, – un tādu klientu īpatsvars katru mēnesi pieaug, – aicinām pievērst uzmanību mājas energoefektivitātei un izmantot mūsdienīgus, ilgtspējīgus risinājumus,”

skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

SEB bankas veiktās aptaujas dati liecina, ka 65% iedzīvotāju kā vienu no galvenajām “zaļā mājokļa” priekšrocībām uzskata zemākas enerģijas un ekspluatācijas izmaksas. 54% aptaujāto atzīmē, ka viņiem ir svarīgs veselīgāks mikroklimats un augstāka dzīves kvalitāte, ko sniedz “zaļais mājoklis”. 43% respondentu ir svarīgi, ka šiem mājokļiem ir zemāka ietekme uz apkārtējo vidi, bet 41% atzīme šī aktīva ilgtermiņa vērtību.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica uzņēmums Norstat šī gada vasarā un tajā piedalījās 1005 cilvēki.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk