Image

SEB bankai šī gada 9 mēneši bijuši aktīvi – no jauna piešķirtais finansējums veido 455 miljonus eiro, no kuriem lielākais apjoms jeb 65% piešķirti juridiskām personām: 160 miljoni eiro izsniegti maziem un vidējiem uzņēmumiem, 140 miljoni eiro – lielajiem uzņēmumiem. Savukārt privātpersonām lielākais finansējuma apjoms 112 miljoni eiro vērtībā piešķirts tieši mājokļu iegādei vai remontam, kas ir par 14% vairāk nekā 2018. gada 9 mēnešos. Gada laikā vērojams ne vien finansējuma apjoma, bet arī klientu skaita pieaugums privātpersonu segmentā, kas palielinājies par 17%.

Noslēdzoties šī gada 9 mēnešiem, SEB grupas Latvijā peļņa ir 38,2 miljoni eiro, kas ir līdzvērtīgs sniegums pagājušā gada attiecīgajam periodam, bet kopīgais kredītportfelis 3,1 miljarda eiro apmērā, salīdzinot ar 2018. gada 30. septembri, ir pieaudzis par 7%.

Ekonomikas attīstība vienmēr ir bijusi cikliska. Lai gan Centrālās statistikas pārvalde nāca klajā ar paziņojumu par ekonomikas izaugsmes tempa sabremzēšanos, tas joprojām ir pieaugums, turklāt šobrīd tam nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju noskaņojumu un rīcību. Pateicoties līdzšinējai ekonomikas attīstībai un atalgojuma pieauguma dinamikai, patērētāju noskaņojums saglabājas pozitīvs, kas samērā precīzi atspoguļojas arī bankas darbībā – šī gada 9 mēnešos SEB bankā privātpers onām no jauna izsniegtā finansējuma apjoms 112 miljonu eiro mājokļa iegādei vai remontam par 14% pārsniedz pirms gada piešķirto apjomu, savukārt līzingā no jauna piešķirtais finansējums privātpersonām pieaudzis pat par 28%, salīdzinot ar 2018. gada 9 mēnešiem. Nogaidošāki ir uzņēmēji, kuri, domājot par biznesa attīstību un jauna finansējuma piesaisti, uz ārējiem notikumiem un ekonomikas svārstībām raugās ilgtermiņā.

Runājot par finanšu nozari kopumā, “PNB Bankas” darbības apturēšana noteikti bija viens no būtiskākajiem notikumiem 3. ceturksnī, kas rezonēja sabiedrībā, ietekmējot arī mūsu bankas ikdienu, gan iepazīstot jaunos klientus, gan nodrošinot jaunajiem klientiem nepieciešamo kontu atvēršanu. Šajā kontekstā noteikti jāpiemin ASV Finanšu ministrijas pārstāvja vizīte Rīgā, kurā varējām parādīt, ka kopumā finanšu sektorā Latvijā ir darīts ļoti daudz normatīvo aktu uzlabošanā, kontroles nodrošināšanā gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas ierobežošanā (AML), gan “pazīsti savu klientu” (KYC) jomā, kā arī sadarbības veidošanā starp privāto un valsts sektoru, lai novērstu aizdomīgas darbības daudz ātrāk un operatīvāk.

Domājot par atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai, mūsu Izaugsmes programma uzņēmējiem ar katru uzsaukumu gūst lielāku atsaucību. Ceturtajā programmā pieteicās rekordliels uzņēmumu skaits – 60 uzņēmumi, no kuriem 24 savas idejas prezentēja žūrijai un tālāk 14 no tiem varēs piedalīties Izaugsmes programmā 6 mēnešu garumā. Gandarījums redzēt, ka apgriezienus uzņem grantu programma (ie)dvesma, ko īstenojam kopā ar septiņām pašvaldībām – trešajā sezonā saņemts 51 pieteikums no jaunajiem uzņēmējiem, kuriem pieejamais finansējums pieaudzis līdz 80 tūkstošiem eiro.

Savukārt biznesa darījumu ziņā vasarā, gribu izcelt divus notikumus – aviokompānijas “airBaltic” obligāciju emisiju, kuru izdošanu SEB organizēja kopā ar starptautisko investīciju banku “J.P. Morgan” un SEB bankas finansēto SIA “Salaspils Siltuma” pirmo lielizmēra saules enerģijas stacijas atklāšanu Latvijā, kas pārstāv ilgtspējīgu siltumenerģijas ieguvi.

Turpinot savu pakalpojumu un servisu uzlabošanu, vasaras sākumā veicām SEB bankas Talsu filiāles rekonstrukciju, kā arī aicinājām klientus uz daudzu gadu garumā iecienīto Cēsu Mākslas festivālu. Savukārt rudens sākumā klientiem sniedzām pirmo Open banking platformas iespēju, kas ļauj klientiem SEB internetbankā ērti redzēt arī savus Swedbank kontus. Šobrīd jau vairāk nekā 5000 klientu novērtējuši šī pakalpojuma priekšrocības.

Runājot par digitālo attīstību, redzam arvien pieaugošu klientu iesaisti digitālo risinājumu izmantošanā: 9 mēnešos esam tikušies ar klientiem vairāk nekā 1 300 video konsultācijās, mūsu mobilo lietotni izmanto jau 143 552 lietotāju, noslēdzoties kodu karšu pārejas posmam, Smart-ID lietotāju skaits septembrī sasniedza vairāk nekā 262 tūkstošus. Vēlos atgādināt, ka līdz gada beigām jaunieši un senjori kodu kalkulatoru var saņemt bez maksas. Savukārt mobilajā filiālē kopš tās izveidies 2018. gada jūnijā, uz septembra beigām ir apkalpoti vairāk nekā 900 klienti.

Diemžēl no nepatīkamajām lietām jāvērš uzmanība pikšķerēšanai digitālajos kanālos, kuras ietvaros sabiedrība tiek aicināta dalīties ar saviem datiem viltus saitēs. Aktīvi izmantojam gan sociālos medijus, gan saziņu ar klientiem, aicinot klientus būt modriem par savu datu drošību.”

– Ieva Tetere, SEB bankas valdes priekšsēdētāja.

“Neraugoties uz sezonālās aktivitātes palēnināšanos un mīkstinošo makroekonomisko vidi, klienti trešajā ceturksnī arvien bija aktīvi. Mūsu daudzveidīgais uzņēmējdarbības modelis joprojām ir labvēlīgs – pamatdarbības peļņa pieaugusi par 5 procentiem salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kamēr pašu kapitāla atdeve sasniegusi 13,2%.”
Johans Torgebijs, SEB grupas prezidents un valdes priekšsēdētājs.

SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji par 2019. gada 9 mēnešiem:

  • SEB grupas Latvijā ieņēmumi 9 mēnešos sasnieguši 81,8 miljonus eiro, par 8% vairāk nekā 2018. gada 9 mēnešos;
  • izmaksas bija 37,3 miljoni eiro, kas ir par 5% vairāk nekā atbilstošā periodā 2018. gadā;
  • peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 44,5 miljonus eiro, par 10% vairāk nekā 2018. gada janvārī – septembrī;
  • laika posmā no 1. janvāra līdz 30. septembrim izveidoti uzkrājumi 5,6 miljonu eiro apmērā;
  • pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 2019. gada 9 mēnešos sasniegusi 38,2 miljonus eiro, par 1% mazāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā;
  • kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2019. gada 30. septembrī bija gandrīz 3 miljardi eiro, kas par 17% pārsniedz noguldījumu apjomu 2018. gada septembra beigās;
  • kopējais kredītportfelis 2019. gada septembra beigās bija 3,1 miljards eiro, t.i. par 7% vairāk nekā 2018. gada 30. septembrī;
  • kapitāls un rezerves 2019. gada 30. septembrī bija 379,4 miljoni eiro;
  • aktīvu apjoms, noslēdzoties 2019. gada septembrim, bija 3,9 miljardi eiro, kas ir par 9% vairāk nekā 2018. gada septembra beigās.

2019. gada 3. ceturksnī saņemtās atzinības un apbalvojumi:

  • “Global Finance” atzinis SEB bankas vērtspapīru turēšanas pakalpojumus par labākajiem Latvijā;
  • Tāpat “Global Finance” atzinis SEB banku par labāko digitālo banku Latvijā;
  • Savukārt “Euromoney” atzinis SEB par labāko banku Latvijā 2019.

Papildu informācijai:

Kristīne Šonmane, SEB bankas uzņēmuma attīstības komunikācijas vadītāja – 26102288, kristine.sonmane@seb.lv

 

Vairāk par SEB grupu Latvijā:

Twitter/ SEB_Latvia, Facebook/ SEB_Latvia, Skype/ SEB_Latvia, YouTube/ SEBlatvia, Soundcloud/ SEB_Latvia

www.seb.lv

 

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2019. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,046 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 1,943 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku.

Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk