Image

Kā liecina SEB bankas veiktā aptauja, līdz pat 26% sieviešu Baltijas valstīs ir finansiāli atkarīgas no sava partnera vai dzīvesbiedra, kas nozīmē, ka viņām trūkst izvēles brīvības pašām pieņemt finanšu lēmumus.Pretstatā vīriešu vidū tie vidēji ir 8%. Latvijā 29% sieviešu norāda, ka saskartos ar finansiāliem izaicinājumiem, zaudējot partnera atbalstu. Turklāt 45% Latvijas sieviešu pēkšņa partnera zaudējuma gadījumā būtu jāpārņem kopīgās kredītsaistības.

“Gadiem iesakņojušies stereotipi un tradicionālais skatījums uz dzimumu lomu sadalījumu nereti liek šķēršļus sieviešu ceļā uz sapņu karjeru vai savas uzņēmējdarbības uzsākšanu, taču mēs vēlamies iedrošināt sievietes ieraudzīt plašākas iespējas finansiāli drošākas nākotnes veidošanai. Viena no šādām iespējām ir kļūt par darba devēju,”

saka SEB bankas Mazo un vidējo uzņēmumu segmenta Baltijā vadītāja Aija Miķelsone.

Dati liecina, ka Baltijas valstīs vīrieši ir daudz aktīvāki uzņēmumu dibinātāji – viņiem pieder divas reizes vairāk kompāniju nekā sievietēm, vienlaikus gan Latvijā uzņēmumu īpatsvars, kas pieder sievietēm, ir nedaudz augstāks nekā abās pārējās kaimiņvalstīs. “Latvijā ir tikai divas jomas, kurās sievietēm piederošu uzņēmumu ir vairāk — veselības un sociālā darba sektorā, kā arī izglītības sektorā. Savukārt vismazāk sievietes dibina uzņēmumu finanšu un apdrošināšanas sektorā, kā arī būvniecības un energoresursu sektorā. Līdzīga situācija vērojama ne tikai pārējās Baltijas valstīs, bet arī Skandināvijā, kur sievietes uzņēmējas visvairāk darbojas dažādu pakalpojumu sniegšanas sfērā, kā arī sociālajā, veselības un izglītības jomā, kamēr vismazāk pārstāvētas energoresursu, finanšu, būvniecības un arī IT nozarēs. Tas liecina, ka dzimumu stereotipi atsevišķās nozarēs ir saglabājušies,” atzīst Aija Miķelsone.

40% sieviešu Latvijā domā par savu biznesu

Aptaujas dati liecina, ka 40% sieviešu Latvijā ir apsvērušas domu tuvāko trīs gadu laikā kļūt par uzņēmējām, un tas ir augstākais rādītājs starp Baltijas valstīm. Salīdzinoši 33% sieviešu Lietuvā un 32% sieviešu Igaunijā tuvākajā nākotnē apsver domu uzsākt savu biznesu. Visbiežākais iemesls, kāpēc iecere kļūt par uzņēmēju netiek īstenota – vēl nav atrasta īstā biznesa ideja, kā arī vēlme šobrīd nav tik spēcīga, lai sekotu mērķtiecīga tālāka darbība. Tāpat Baltijas iedzīvotāju vērtējumā biznesa uzsākšanu apgrūtina šā brīža neskaidrā situācija ekonomikā, kā arī birokrātijas un nodokļu slogs. Sava biznesa uzsākšanai traucē arī bailes no neveiksmes un stabilitātes trūkums, kā arī zināšanu un prasmju trūkums. Savukārt, lai uzsāktu savu biznesu, visbūtiskākais faktors tiek minēts finansiāls atbalsts un izdevīgi finansējuma nosacījumi.

“Arī bankas domā par to, kā palīdzēt uzņēmumiem veiksmīgāk startēt, piemēram, SEB banka jaundibinātiem uzņēmumiem piedāvā vienu gadu izmantot ikdienas bankas pakalpojumus bez maksas, tā sniedzot atbalstu jau no pirmās darbības dienas. Savukārt tiem uzņēmumiem, kas pastāv jau vismaz divus gadus, ir iespēja startēt Izaugsmes programmā, lai sasniegtu jau pavisam konkrētus mērķus un īstenotu biznesa uzrāvienu. Turklāt ikvienam ir pieejamas eAkadēmijas atvērtās lekcijas. Tāpat kopā ar Pierīgas novadu pašvaldībām tiek īstenoti divi atbalsta mehānismi biznesa uzsācējiem – grantu programma (ie)dvesma un šogad arī jauna grantu programma “Augšup”, kas paredzēta tieši sociālās uzņēmējdarbības veicināšanai,”

papildina Aija Miķelsone.

Maijs visā Eiropas Savienībā tiek atzīmēts kā dažādības mēnesis. Tā ir ES iniciatīva, kuras ietvaros uzņēmumi un organizācijas tiek aicinātas īstenot aktivitātes un pasākumus, lai pievērstu uzmanību daudzveidības un iekļaušanas nozīmei darbavietā un sabiedrībā kopumā. Arī SEB jau otro gadu piedalās šajā iniciatīvā ar virkni aktivitāšu maija mēnesī, tostarp īstenojot kampaņu “Iespējas ir ikvienam. Izmanto tās!”, uzsverot, ka ikvienam ir vienlīdzīgas iespējas investēt, uzsākt uzņēmējdarbību un parūpēties par nodrošinātām vecumdienām.

Vairāk par kampaņas vēstījumu seb.lv/iespejas.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3766 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2432 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk