Image

Galvenais iemesls, kāpēc jaunieši izvēlas pieteikties praksei dažādos uzņēmumos, ir iespēja gūt pieredzi, strādājot reālajā darba vidē. Saskaņā ar SEB bankas veikto aptauju*, 85% jauniešu izvēlas praksi tieši šī iemesla dēļ.

Otrais populārākais iemesls, ko atzīmē 51% aptaujāto, ir iespēja saprast, vai izvēlētā profesija ir īstā un jaunietim piemērota. Trešajā vietā jaunieši ierindojuši iespēju iedziļināties profesijā – šo iemeslu atzīmēja 47% respondentu. Gandrīz tikpat daudz (41%) respondentu arī uzskata, ka prakse sniedz iespēju satikt profesionāļus, kuri būtu gatavi dalīties savās zināšanās un pieredzē.

“Vairākus gadus pēc kārtas veicot jauniešu aptauju, redzam, ka arvien pieaug to jauniešu skaits, kuri izmanto iespēju iziet praksi vai nu studiju laikā, vai uzreiz pēc augstskolas pabeigšanas. Arī SEB bankā redzam ievērojamu jauniešu interesi par prakses iespējām – šogad trīs Baltijas valstīs esam saņēmuši vairāk nekā tūkstoti pieteikumu mūsu YouthLAB vasaras prakses programmai. Pēc atlases SEB komandai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā šogad pievienojās vairāk nekā 70 jauniešu. Vislielākā jauniešu interese ir par Mārketinga un komunikācijas, Biznesa attīstības, Finanšu, kā arī IT pārvaldēm. Šogad Latvijā praktikantus uzņem 18 pārvaldes. Turklāt, kā rāda SEB bankas pieredze, labi strādājoši jaunieši bieži saņem uzaicinājumu palikt bankā. Pēc iepriekšējām trīs YouthLAB programmām savu karjeru bankā Latvijā turpina vairāk nekā 10 jauniešu”
-komentē SEB bankas Personāla pārvaldes vadītāja Ilze Ogle.

Apmēram katrs piektais jaunietis uzskata, ka prakse ir unikāla iespēja parādīt sevi potenciālajam darba devējam un palikt strādāt uzņēmumā, bet 13% uzskata, ka šī ir iespēja arī pārbaudīt potenciālo darba devēju un saprast, vai gribas tur palikt.

Vērtīgākā prakse – vismaz sešas nedēļas

Gandrīz 40% no tiem, kuri nav izmantojuši iespēju iziet praksi studiju laikā vai pēc tam, kā galveno iemeslu atzīmē to, ka viņi uzreiz sākuši strādāt un praksei nav sanācis laiks. 28% aptaujāto norāda, ka viņi nav varējuši atrast sev piemērotu vietu, un tikai 10% nav redzējuši jēgu pieteikties praksei.

Savukārt runājot par to, cik garai jābūt prakses programmai, lai tā būtu maksimāli vērtīga, lielākā daļa respondentu (40%) atzīmēja, ka programmai jābūt garākai par sešām nedēļām. Otrais populārākais variants ir no četrām līdz sešām nedēļām, ko izvēlējušies 39% jauniešu.

“YouthLAB prakses programma ilgst divus mēnešus – jūlijā un augustā. Paralēli darbam izvēlētājā pārvaldē jaunieši reizi nedēļā iejūtas start-up uzņēmuma kurpēs, darbojoties “Inovāciju laboratorijā”, meklējot risinājumu reāliem izaicinājumiem, kas var būt saistīti gan ar jauniem banku pakalpojumiem, gan ar klientu apkalpošanu. Turklāt vispārējai erudīcijai reizi nedēļā praktikantiem piedāvājam dažādas lekcijas un seminārus, kas ir gan izglītojoši, gan iedvesmojoši un motivējoši”
– noslēdz Ilze Ogle.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma šā gada maijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 500 respondenti vecumā no 18 līdz 25 gadiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,443 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,243 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk