Image

Ieva Tetere: klienti saglabā interesi uzlabot sadzīves apstākļus, taču inflācija mazinās pirktspēju

Kopējais no jauna piešķirtais finansējuma apjoms audzis par 6%

Kopumā SEB grupa Latvijā šī gada trijos mēnešos piešķīrusi finansējumu 195 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar 2021. gada pirmo ceturksni, ir par 6% vairāk. Lielākais apjoms 89 miljoni eiro piešķirts lielajiem uzņēmumiem un 47 miljoni eiro – maziem un vidējiem uzņēmumiem. Privātpersonām piešķirti 58 miljoni eiro, no tiem 2,4 miljoni vairāk nekā 20 zaļā mājokļa kreditēšanai, kas ir jauns piedāvājums iedzīvotājiem, kuri izvēlas mājokli ar augstu energoefektivitātes klasi.

Kopējais kredītportfelis 2022. gada pirmajā ceturksnī saglabājies stabils 3 miljardi eiro. Kopējais noguldījumu apjoms kopš gada sākuma palielinājies par 0.5% un veido 4 miljardus eiro.

Komentējot šī gada pirmā ceturkšņa rezultātus, SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere stāsta:

“Gads iesākās ar cerībām uz situācijas normalizāciju un ekonomikas atgūšanos, par ko liecināja mazumtirdzniecības un eksporta pieaugums gada sākumā. Februāra beigās Krievija uzsāka karu Ukrainā, radot jaunus ģeopolitiskos satricinājumus, kuru rezultātā turpināja pieaugt enerģijas cenas un strauji augusi kopējā inflācija, kas noteikti ietekmēs iedzīvotāju pirktspēju.

Neraugoties uz šo patreizējo situāciju, pirmais šī gada ceturksnis uzrāda labus rezultātus SEB grupā Latvijā – klienti saglabā interesi par kreditēšanu, klientu noguldījumu apjoms ir veselīgā līmenī un SEB finanšu rezultāti ir ļoti stabili.

Patīkami redzēt, ka mājsaimniecību un uzņēmumu uzvedība līdz šim nav būtiski mainījusies, kas liecina, ka iedzīvotāji jūtas droši par ekonomikas tālāku izaugsmi, saviem ieņēmumiem no darba vai uzņēmējdarbības, ko raksturo augstais pieprasījums pēc jauniem mājokļiem un sadzīves apstākļu uzlabošanas.”

Jauni digitālie un ilgtspējas risinājumi klientiem

Lai palielinātu digitālo maksājumu priekšrocības klientiem, kopš aprīļa sākuma SEB bankas klientiem pieejams Apple Pay, kuru paguvuši iecienīt liels skaits klientu – nepilna mēneša laikā Apple Pay pievienotas vairāk nekā 19000 digitālās kartes un veikti aptuveni 160000 maksājumi.

Savukārt ilgtspējas kontekstā ir jāpiemin vairāki nozīmīgi projekti – pirmajā ceturksnī SEB banka sāka piedāvāt zaļo mikrokredītu līdz 20000 eiro ar īpašiem nosacījumiem saules paneļu un elektroauto uzlādes staciju iegādei uzņēmumiem, kuri vēlas ieviest videi draudzīgus risinājumus.

Paralēli tam, banka turpināja sarunas ar lielajiem uzņēmumiem par alternatīviem enerģētikas risinājumiem, par zaļo enerģiju un transformāciju. Lai diskutētu un apspriestu šīs un citas idejas ilgtspējas jautājumu risināšanā, 13. maijā norisināsies jau otrais SEB bankas atbalstītais jaunu biznesa ieradumu forums “Ilgbūtība”, kas pulcēs ap 500 uzņēmumu un organizāciju pārstāvjus.

Apzinoties, cik svarīgi jau skolas gados sākt domāt par personīgo finanšu plānošanu, uzkrājumiem un investīcijām, SEB bankas skolu vēstneši turpināja pagājušā gada novembrī uzsākto jauno apmācību ciklu finanšu pratībā un uz šo brīdi ir novadījuši ap 50 finanšu pratības lekciju aptuveni vienam tūkstotim jauniešu savās skolās.

Skatoties uz konkurētspēju kā pamatu ilgtspējīgai biznesa darbībai, martā jau septīto reizi uzsākām SEB bankas uzņēmumu Izaugsmes programmu, kurā 13 Latvijas uzņēmumi šajā sezonā strādā ar sava biznesa attīstības jautājumiem, ietverot arī tādus aspektus kā ilgtspējas prasības. Savukārt 1. aprīlī devām startu jaunai sociālās uzņēmējdarbības grantu programmai “Augšup”, ko īsteno SEB banka kopā ar Mārupes, Siguldas, Ķekavas, Olaines un Ropažu novadiem ar mērķi veicināt sociālās uzņēmējdarbības attīstību Pierīgā.

Krievijas karš Ukrainā prasa strauju darbības pielāgošanu

Kopš februāra beigām bankas darba kārtībā ienākusi vēl viena aktualitāte, kas pieprasa straujas izmaiņas bankas darbībā. Pirmajā ceturksnī pieņemti vairāki lēmumi, kā rezultātā SEB banka nodrošina ukraiņiem, kas spiesti pamest savu valsti, kontu atvēršanu, iespēju kļūt par SEB bankas klientiem, nepiemērojot sadarbības izvērtēšanas komisijas maksu un nodrošinot bezmaksas bankas ikdienas pamatpakalpojumus. Tāpat, ņemot vērā sarežģīto biznesa vidi un pieaugošo sankciju apjomu, kas vērstas pret Krieviju un Baltkrieviju, SEB bankas Baltijas valstīs lēma ar 1. jūniju pārtraukt maksājumu nodrošināšanu uz un no Krievijas un Baltkrievijas ar atsevišķiem izņēmumiem maksājumiem humāniem mērķiem, piemēram, pensijām, kā arī valstiski svarīgiem maksājumiem.

“Papildu biznesa risinājumiem un lēmumiem, man lielākais prieks par mūsu darbiniekiem un viņu lielo gatavību palīdzēt ukraiņiem, gan strādājot brīvprātīgo darbu Ukrainas bēgļu centrā, gan kopā ar banku ziedojot līdzekļus mūsu sociālajiem partneriem, kuri rūpējas par to, lai ukraiņu ģimenes spētu pārciest šo laiku pēc iespējas mierīgāk. Tas ir nozīmīgs kopīgs mūsu sociālo partneru, darbinieku un darba devēja ieguldījums,”

stāsta Ieva Tetere.

Pirmais ceturksnis noslēgts ar stabiliem finanšu rezultātiem

 Vērtējot kopumā SEB darbību pirmajā ceturksnī, rezultāti ir stabili.

  • SEB grupas Latvijā ieņēmumi sasnieguši 28,2 miljonus eiro, par 10% vairāk nekā 2021. gada 3 mēnešos (pirms ietekmes no meitas uzņēmumu pārdošanas);
  • Peļņa pirms uzkrājumiem sasniedza 16,1 miljonu eiro, par 15% vairāk nekā 2021.gada 3 mēnešos (pirms ietekmes no meitas uzņēmumu pārdošanas);
  • Pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem 2022.gada 3 mēnešos sasniegusi 15,8 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā pirms gada (pirms ietekmes no meitas uzņēmumu pārdošanas);
  • Gada sākumā tika izveidota vienota apdrošināšanas un ilgtermiņa uzkrājumu grupa Baltijā, kā rezultātā SEB Life and Pension Baltic SE kļuva par vienīgo AS “SEB atklātais pensiju fonds” un IPAS “SEB Investment Management” kapitāldaļu turētāju, pārņemot kapitāldaļas no iepriekšējā akcionāra AS SEB banka. Iekļaujot ietekmi no SEB grupas meitas uzņēmumu pārdošanas reorganizācijas rezultātā, SEB grupas Latvijā kopējie ieņēmumi 2022.gada 3 mēnešos veidoja 42,2miljonus eiro, pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem – 29,8 miljonus eiro.
  • Pirmā ceturkšņa izmaksas bija12,1 miljons eiro, kas ir par 2% vairāk nekā pirms gada;  
  • Uzkrājumiparedzamiem kredītzaudējumiem laika posmā no 1. janvāra līdz 31. martam samazināti 0,3 miljonu eiro apmērā;  
  • Kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā gada 31. martā bija 4 miljardi eiro, kas par 7% pārsniedz noguldījumu apjomu 2021. gada marta beigās; 
  • Kopējais kredītportfelis  gadamarta beigās bija 3 miljardi eiro, t.i. par 1,8% mazāk nekā 2021. gada marta beigās;  
  • SEB grupas Latvijā aktīvi 2022. gada marta beigās bija 4,6 miljardi eiro un SEB grupas Latvijā kapitāls 441 miljoni eiro, kas ir attiecīgi par 7% un 4% vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

 

Papildu informācijai:
Kristīne Šonmane, SEB bankas Uzņēmuma attīstības komunikācijas vadītāja, Korporatīvās komunikācijas pārvalde – 26102288, kristine.sonmane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB_Latvia, YouTube/SEBlatvia, www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2022. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,766 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,432 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk