Image

Ar mērķi neitralizēt automašīnu radīto CO2 izmešu apjomu, SEB līzings turpmāk par katru finansēto automašīnu ar benzīna vai dīzeļa dzinēju iestādīs vienu koku. Aizvadītajās brīvdienās iestādīti pirmie 1000 bērzi, kas ilgtermiņā ļaus kompensēt aptuveni 190 tonnas CO2.

“Mūsu kā bankas radītā tiešā ietekme uz vidi, kas ir, piemēram, papīra patēriņš vai transporta izmantošana, ir mazāk nekā 5%. Lielākais īpatsvars un reizē arī atbildība ir mūsu netiešā ietekme uz vidi – mūsu produkti, pakalpojumi, mūsu sadarbība ar klientiem un finansēšanas lēmumi. CO2 izmešu samazināšana ir daļa no SEB grupas ilgtspējas politikas, kas ietver sevī gan atbildīgu pieeju resursiem, gan sadarbību ar klientiem, piedāvājot īpašus nosacījumus tiem kuri izvēlas domāt atbildīgi un maina iekšdedzes dzinēju auto uz elektromobiļiem,”

– stāsta SEB līzinga vadītāja Jeļena Gavrilova.

Tomēr elektromobiļu izmantošana ir atkarīga ne tikai no finansēšanas iespējam, bet arī no infrastruktūras pieejamības un valsts atbalsta. Salīdzinot SEB līzinga pirmā ceturkšņa rezultātus Baltijā, redzam, ka Lietuvā un Igaunijā, kur ir pieejams valsts atbalsts, pieprasījums pēc elektroautomašīnām ir daudz lielāks – tur SEB līzings finansējis desmit reizes vairāk elektromobiļu nekā Latvijā.

“Tā kā pagaidām elektromobiļi veido salīdzinoši nelielu daļu no kopējā SEB līzinga portfeļa Latvijā, lai neitralizētu CO2izmešu apjomu, ko rada auto ar benzīna vai dīzeļa dzinēju, SEB līzings sadarbībā ar uzņēmumu Not Hot Environmental Solutions turpmāk par katru iegādāto auto iestādīs vienu koku,”

– skaidro Jeļena Gavrilova.

Pagājušajā sestdienā, 8. maijā, SEB līzinga komanda, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības noteikumus, piedalījās talkā, iestādot 1000 bērzu Kārķu pagasta “Pabēržos” Valkas novadā. Bērzs izvelēts tāpēc, ka tie nav prasīgi, tiem nav daudz dabisko ienaidnieku, toties ir augstvērtīga koksne – pēc dažiem gadu desmitiem, kad koks pārstāj ražot skābekli, koksni var izmantot galdniecībā. Atšķirībā no kokiem, kas pēc nociršanas tiek izmantoti enerģijas ieguvei, tādējādi CO2 atkal atgriežoties apritē, bērzu piesaistītais CO2 paliek akumulēts gala produktā, piemēram, mēbelēs.

“Šobrīd uzņēmumam Not Hot Environmental Solutions pieder astoņas apstādītas bērzu plantācijas dažādās Latvijas vietās, kur pavisam aug gandrīz 58 tūkstoši koku. Uzņēmums aicina ikvienu, kuram nav vienaldzīgi vides un klimata pārmaiņu jautājumi, pievienoties iniciatīvai, lai arī Latvija virzītos uz kopējo mērķu sasniegšanu un 2050. gadā būtu klimatneitrāla. Aprēķins par CO2 kompensējamo apjomu balstīts Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava pētījumā un veikts uz 40 gadiem, jo tieši šajā posmā koks ir visstiprākais, aktīvāk piesaista CO2 un saražo visvairāk skābekļa. Koku stādīšana ir viens no lētākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no CO2 izmešu uzkrāšanās atmosfērā. Šī pavasara jaunaudze, kas ir 32 tūkstoši bērzu, 40 gadu laikā kompensēs 6190 tonnu CO2,”

– skaidro Not Hot Environmental Solutions dibinātājs Māris Simanovičs.

SEB līzinga sadarbība ar Not Hot Environmental Solutions paredz, ka par katru finansēto auto ar iekšdedzes dzinēju tiek iestādīts viens koks, tādejādi kompensējot auto izmešu apjomu. Automašīnas pircējs apliecinājumā saņems sertifikātu, ka viņa automašīnas oglekļa pēdas nospiedums ir daļēji kompensēts.

 

 

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,443 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,243 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk