Image

2021. gada pirmajā pusgadā auto iegādei privātpersonām piešķirtais finansējums sasniedza 11,6 miljonus eiro, kas ir par 21% vairāk, nekā gadu iepriekš, bet darījumu skaits pieauga par 23%, liecina SEB līzinga apkopotie dati. Vairāk nekā 70% no piešķirtā finansējuma izmantots jauno auto iegādei. Līdz ar to saglabājas pieprasījums pēc operatīvā līzinga, kas pirmajā pusgadā veidoja apmēram 45% no darījumiem.

“Neskaidrība, kas valdīja sabiedrībā pēc pirmā pandēmijas viļņa, lika iedzīvotajiem atlikt lielus pirkumus, tostarp arī auto iegādi. Pērn novērojām, ka pieprasījums pēc auto līzinga samazinājās. Tomēr šogad situācija izskatās stabilāka – iedzīvotāju noskaņojums uzlabojas un pieprasījums pēc finansējuma auto iegādei atkal aug. Šogad gan novērojam tendenci, ka līdz ar kopējo pieprasījuma pieaugumu palielinās interese tieši par lietotiem auto. Pašlaik vēl ievērojama daļa no piešķirtā finansējuma ieguldīta jaunu auto iegādē un darījumu skaits šajā segmentā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu audzis par 13%. Taču darījumu skaits lietoto auto segmentā šogad palielinājies par 46%. To var skaidrot arī ar jauno auto ražošanas un piegādes procesiem – šobrīd jauno automašīnu piegādes termiņi ir ļoti ilgi un dažkārt neprognozējami, tāpēc klienti mēdz izdarīt izvēli par labu lietotam auto, ko var iegādāties uzreiz, negaidot jauna modeļa piegādi. Šogad SEB līzinga finansēto mazlietoto auto vidējais vecums ir četri gadi,”

komentē SEB līzinga vadītāja Jeļena Gavrilova.

Pēc SEB līzinga datiem iedzīvotāji vairāk izvēlas pilsētas apvidus auto. Populārākie modeļi jauno automašīnu segmentā pirmajā pusgadā bija Škoda KODIAQ, Nissan QASHQAI, Hyundai TUCSON, Škoda Karoq un Nissan Juke. Savukārt lietoto auto segmentā populārākie modeļi bijuši VW PASSAT, Nissan QASHQAI, VW GOLF, Škoda OCTAVIA un BMW 5. sērija.

Vidējā finansējuma summa šogad saglabājas tādā pašā līmenī kā pērn – jauniem auto tā bija ap 20 tūkstošiem eiro, bet lietotiem – ap 13 tūkstošiem eiro.

Pieprasījums pēc elektromobiļiem joprojām neliels – to no 2022. gada varētu mainīt valsts atbalsts

Joprojām pieprasītākās ir automašīnas ar benzīna vai dīzeļa dzinēju, kas veido gandrīz 98% no pirmajā pusgadā finansētajiem auto. Toties salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieprasījums pēc auto ar dīzeļa dzinēju būtiski samazinājies – ja pirms gada to īpatsvars no SEB līzinga finansētajiem auto bija 58%, tad šogad tikai 28%. Pakāpeniski aug pieprasījums pēc hibrīda tipa auto, bet interese par elektromobiļiem joprojām ir neliela.

“Salīdzinot ar kaimiņvalstīm, redzam, ka Latvijā ir viszemākais pieprasījums pēc elektroauto. Pirmajā pusgadā Lietuvā un Igaunijā finansēti desmit reizes vairāk elektromobiļu kā pie mums. Tas skaidrojams ar jau kādu laiku kaimiņvalstīs pieejamo valsts atbalstu. Tāpēc ļoti apsveicami, ka arī Latvijā no 2022. gada plānots finansiāli atbalstīt iedzīvotājus, kuri iegādāsies videi draudzīgus, mazemisiju un bezemisiju transportlīdzekļus. Šobrīd plānots, ka jauna elektromobiļa iegādei varētu būt pieejams grants 4500 eiro apmērā, bet lietota elektromobiļa un jauna hibrīdauto iegādei – 2250 eiro apmērā. Lai atbalstītu elektromobiļu iegādi, SEB līzings visā Baltijā samazināja procentu likmi šādiem spēkratiem līdz 1,45% (+3M Euribor),”

skaidro SEB līzinga vadītāja.

Tā kā elektromobiļi veido salīdzinoši nelielu daļu no kopējā SEB līzinga portfeļa Latvijā, lai neitralizētu CO2 izmešu apjomu, ko rada auto ar benzīna vai dīzeļa dzinēju, SEB līzings turpina stādīt vienu koku par katru finansēto auto ar iekšdedzes dzinēju.

 

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. jūniju SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,445 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,401 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk