Image

Globālā ekonomika šogad pieaugs par 5,9% salīdzinājumā ar februārī prognozētajiem 5% un 4,3% 2022. gadā. Tādējādi ekonomikas prognozes ir mainījušās pozitīvā virzienā un līdzsvarota atveseļošanās sāksies 2021. gada otrajā pusē, secināts SEB bankas jaunākajā pasaules un Baltijas ekonomikas apskatā “Nordic Outlook”. Ekonomikas kļuvušas noturīgākas un pielāgošanās stratēģijas ļauj veiksmīgi turpināt darba dzīvi. Lielāks pieprasījums pēc patēriņa precēm ir uzturējis apstrādes rūpniecību, un arī citas ekonomikas nozares ir atradušas jaunus veidus, kā saglabāt aktivitāti pastāvīgu ierobežojumu apstākļos.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis: 

“2021. gada pirmais ceturksnis nebija tik vājš, kā sākotnēji prognozēts, atsverot pandēmijas negatīvās sekas otrajā ceturksnī. Lielākajās Rietumeiropas ekonomikās ierobežojumus pamazām atvieglo, un strauji tuvojamies brīdim, kad vakcinācijas process noteiks ekonomisko sniegumu. Tomēr nevar izslēgt, ka dažādi iemesli, piemēram, jaunas vīrusa mutācijas, rezistence pret vakcināciju iedzīvotāju grupās vai lēna vakcinācija nabadzīgās valstīs vēl ilgi kavēs ekonomisko aktivitāti un starptautisko mobilitāti. Tas ietekmēs šīs vasaras ekonomisko perspektīvu tām nozarēm un valstīm, kas ir atkarīgas no tūrisma. Tomēr drošību rada tas, ka vakcinācijas procesi virzās uz priekšu. Atšķirībām vakcinācijas tempā uz ekonomikas aktivitāti attīstītajās valstīs būs salīdzinoši neliela un pārejoša ietekme, taču lēnais vakcinācijas temps nabadzīgajās valstīs var veicināt vilšanos, kā dēļ var pieaugt bankrotu viļņi, finansiālais stress vai pat sociālie nemieri.”

Inflācija pieaug visās trīs Baltijas valstīs

Veiksmīga vakcinācija un vakcīnu sastāvdaļu eksports veicina atveseļošanos Lietuvā – IKP pieaugs attiecīgi par 4,6% šogad un 3,8% nākamgad. Latvijā spēcīgs fiskālais stimuls un ārējais pieprasījums IKP palielinās attiecīgi par 3,7% un 5,2%, taču lēnīgā vakcinācija ir negatīvs risks ekonomikai. Savukārt Igaunijā fiskālās stimulēšanas pasākumi kopā ar priekšlaicīgiem pensiju fondu maksājumiem izraisīs patēriņa bumu – IKP šogad pieaugs par 3,3% un 2022. gadā par 4,5%. Inflācija pieaug visās trīs Baltijas valstīs, cita starpā, pateicoties elastīgajiem darba tirgiem un augšupvērstajam algu spiedienam. Gada otrajā pusē Eiropas ekonomikas, arī Latvija, sāks saņemt papildus finanšu injekcijas, kas turpinās stabilizēt izaugsmi. Tomēr COVID-19 riski joprojām būs klātesoši un zināma sabremzēšanās uz gada beigām ir iespējama, ko primāri noteiks katras valsts spēja panākt skeptiskākās sabiedrības daļas vakcinēšanu. Taču, neskatoties uz pašreizējo situāciju, ekonomika ātri atgriezīsies pie izaugsmes. Vai ar to pietiks, lai nodzēstu pērnā gada zaudējumus, redzēsim rudens beigās. Tomēr tuvākajos gados jārēķinās, ka sezonālās svārstības ekonomikā vīrusa ietekmē pastiprināsies.

ASV ekonomikas spēks un inflācijas riski

Lai gan joprojām pandēmija rada daudz neskaidrību, uzmanības centrā atkal nonāk tradicionālāki makroekonomikas jautājumi. Tas īpaši attiecas uz īstenotās masveida ekonomikas stimulēšanas sekām. Prognozes liecina, ka 2022. gadā ASV pārsniegs IKP pieauguma tempu, kāds tas bija pirms COVID-19 krīzes, un tas liek uzdot jautājumus par inflācijas riskiem un atbilstošu politiku nākotnē. Zemās inflācijas vide tiek pakļauta lielākajiem pārbaudījumiem pēdējo desmitgažu laikā. Taču neraugoties uz augšupējiem riskiem, var prognozēt, ka tā turpināsies.

Arī šogad ASV ekonomika ir bijusi negaidīti spēcīga – IKP pieaugs par 6,5% un par 4% nākamajā gadā. Ierobežojumi ASV nav bijuši tik plaši kā Eiropā, kā to parāda augstāks mobilitātes līmenis, turklāt ASV stimulu paketes lielā mērā balstās uz tiešiem maksājumiem mājsaimniecībām. Eirozona cīņā pret vīrusu atpaliek, attiecīgi šogad IKP pieaugs par 3,8% un 2022. gadā par 4,2%. Starp jaunattīstības valstīm ir lielas atšķirības. Ķīnas veiksmīgā cīņa pret pandēmiju nāk par labu Āzijai, savukārt Latīņamerikā un Āfrikā atveseļošanās būs vājāka. Plašā COVID-19 izplatība tādās valstīs kā Indija un Brazīlija, kā arī vakcīnu trūkums daudzās valstīs ietekmēs to izaugsmi.

 Darba tirgus atgriešanās pirmskrīzes līmenī prasīs ilgāku laiku

Ilgtermiņa uzvedības izmaiņas krīzes dēļ joprojām ir grūti nosakāmas. Darba tirgus atgriešanās pirmskrīzes līmenī prasīs ilgāku laiku, jo būs darba vietas, kas zudušas uz visiem laikiem. Tās ir loģiskas sekas strukturālajām izmaiņām un ieguldījumiem automatizācijā un digitalizācijā, tostarp, attīstot e-komerciju. Tam jārada arī zināms paātrinājums produktivitātes pieaugumā. Arī mājsaimniecības krīzes laikā ir palielinājušas uzkrājumus, kas nodrošinās buferi, kad stimuls laika gaitā pakāpeniski tiks mazināts. Bet uzkrājumi un bagātība tiek sadalīta nevienmērīgi, radot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa riskus. Valsts sektora parāds strauji pieaug daudzās valstīs, īpaši ASV. Bet, kamēr centrālās bankas ir gatavas palīdzēt, lieli riski netiek prognozēti. Valstīm ar spēcīgām finansēm ir iespējas turpināt fiskālos stimulus. Savukārt Eiropā nākotnē piesardzīga fiskālā politika var veicināt lielākas cikliskas atšķirības salīdzinājumā ar ASV.

Akciju tirgū augšupejoši peļņas pārsteigumi

Akciju cenām var veidoties papildu atbalsts, jo ekonomikas izaugsme šoruden paātrināsies. Taču lēnas izaugsmes un neskaidra ienesīguma perspektīva izaicinās salīdzinoši augstos novērtējumus. Centrālās bankas ir saņēmušas atbalstu no fiskālās politikas, kas ir apsveicami, ņemot vērā viņu ierobežotās manevra iespējas. Kopš 2020. gada sākuma centrālo banku aktīvi ir pieauguši par 10 triljoniem USD (11% no pasaules IKP), un 2021. gadā šie aktīvi pieaugs vēl par 3 triljoniem USD. Tikmēr paredzams, ka centrālās bankas saglabās savas galvenās procentu likmes nemainīgas gan šogad, gan nākamgad.

Pieaugs centieni meklēt jaunus finansējuma avotus

Baidena administrācija ir nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām, kas ietekmēs gan ASV, gan pasauli. ASV ir uzņēmusies iniciatīvu noteikt globālo uzņēmumu ienākuma nodokļa minimumu, lai mazinātu negodīgas nodokļu konkurences praksi. Tāpat Baidens ir piedāvājis arī lielākus kapitāla pieauguma un ienākuma nodokļus turīgākajiem. Tādējādi Baltais nams seko nesenajam Starptautiskā Valūtas fonda priekšlikumam ieviest lielāku progresivitāti ienākuma nodokļos un uzlikt pagaidu “solidaritātes nodokli”, kas saistīts ar pandēmiju. Tuvākajā laikā palielinājumiem būs diezgan neliela negatīvā ietekme uz pieprasījumu, tomēr ir riskanti uzsākt nodokļu paaugstināšanu pirms atveseļošanās ir nostabilizējusies. Taču ilgākā perspektīvā pieaugs centieni meklēt jaunus finansējuma avotus, cita starpā klimata jautājumu risināšanai.

Preču tirdzniecība palielināsies

Globālā tirdzniecība ir atjaunojusies straujāk nekā gaidīts, un paredzams, ka preču tirdzniecība 2021. gadā, pēc krituma par 5% pērn, palielināsies par 8%. To nodrošināja apstrādes rūpniecības atveseļošanās, ko veicina liels preču pieprasījums. COVID-19 krīzes laikā ir bijusi skaidra tendence atturēties no jauniem tirdzniecības šķēršļiem un tarifiem. Taču tā vietā parādās mēģinājumi bloķēt tādu preču eksportu, kas no ekonomiskā, drošības un veselības viedokļa tiek uzskatītas par kritisku. Tādējādi valdības vēlas uzņemties kontroli pār vērtību ķēdēm, kas piegādā tādas preces kā farmaceitiskie izstrādājumi, pusvadītāji, automašīnu akumulatori un retzemju metāli. Februārī Baidens uzsāka visaptverošu ASV uzņēmumu piegādes ķēžu pārskatīšanu, Ķīnas jaunākais piecu gadu plāns pauž līdzīgas ambīcijas un arī Brisele uzņēmusi līdzīgu kursu attiecībā uz ražošanu, digitalizāciju, tirdzniecību un drošību.

Aizturētais patēriņš un augstie mājsaimniecības uzkrājumi rada potenciālu inflācijai. Atšķirībā no globālās finanšu krīzes šoreiz mājsaimniecībām nav nepieciešamības pēc bilances konsolidācijas. Gluži pretēji, akciju tirgus un mājokļu cenu pieaugums nozīmē labākas patēriņa iespējas. Spēcīgs patēriņa pieaugums var izraisīt arī pozitīvu spirāli investīcijās. Stingra atveseļošanās veicinātu spēju atgriezties darba tirgū tiem, kuri pandēmijas laikā darbu zaudēja. Tas arī samazinās slogu valsts sektora finansēm.

Naftas cenu prognoze pieaug

Ir paaugstināta 2021. gada naftas cenu prognozi par USD 8 līdz 67 USD par barelu (Brent). Tas nozīmē pieaugumu par 56%, salīdzinot ar 2020. gadu, savukārt 2022. gadā vidējā cena samazināsies līdz 62 USD. 2021. gada cenu pieaugumu noteiks spēcīgāks globālais pieprasījums, kā arī ražošanas ierobežojumi. Pandēmijas laikā ir apturētas jaunas investīcijas, savukārt pārsteidzošā naftas ieguves valstu disciplīna ir veicinājusi krājumu līmeņa strauju kritumu. Izejvielu cenas kopumā ir palielinājušās, un paredzams, ka tās turpinās kāpt. Globālās ražošanas traucējumi, kā arī spēcīgs pieprasījums no Ķīnas ir paaugstinājis pārtikas cenas.

Spēcīgais pieprasījums ir veicinājis ievērojamu kravu pārvadājumu cenu pieaugumu starp Āziju un Rietumiem, kā arī par svarīgu problēmu ir kļuvis pusvadītāju trūkums. Cenu pieaugums daudzām precēm var būt ilgstošāks. Iemesli ir ražošanas sarežģījumi kombinācijā ar lielu pieprasījumu pēc elektronikas. Vēsturiski tomēr šāda veida cenu pieaugumam ir bijusi vāja korelācija ar patēriņa cenām, un paredzams, ka spiediens būs pārejošs, tāpat arī mājsaimniecības novirzīs patēriņu uz pakalpojumiem. Patēriņa preču ražotāju cenas salīdzinājumā ar pērnā gada atbilstošo periodu joprojām ir tuvu nullei. Pieaugošs ieguldījums inflācijā būs ceļojumu un tūrisma cenu, kā arī īres komponentes pieaugumam. Tomēr tas diezin vai radīs ilgstošu inflācijas kāpumu. Daudzas atbalsta programmas būs nepieciešams pagarināt, kā arī savlaicīgi jāizstrādā līdzsvarotas izejas stratēģija.

Jaunākais SEB pasaules un Baltijas ekonomikas apskats “Nordic Outlook”.

 Dainis Gašpuitis
SEB ekonomists

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 31. martu SEB grupas kopējie aktīvi veido 3,443 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2,243 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk