Canva

Sociālās uzņēmējdarbības grantu programmai “Augšup”, ko īsteno SEB banka kopā ar Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu un Siguldas novadiem, saņemti 13 biznesa ideju pieteikumi. Šogad ieceres vairāk saistītas ar dažādiem izglītības un veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī digitālu risinājumu izstrādi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Projektus tālāk vērtēs žūrijas komisija, kuras sastāvā būs gan biznesa profesionāļi, gan sociālās uzņēmējdarbības jomas un pašvaldību pārstāvji. Maksimālā naudas summa vienam grantam būs 8 000 eiro. Rezultātu paziņošana un uzvarētāju apbalvošana notiks jūnija vidū.

“Sociālās uzņēmējdarbības joma iet roku rokā ar kopējām tendencēm – šogad ideju pieteikumos dominē digitāli risinājumi un izglītība, kas pēdējos gados ir vieni no populārākajiem virzieniem gan pakalpojuma pieprasījuma, gan jaundibināto uzņēmumu darbības jomas ziņā,” saka SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

“Šis konkurss ir ne vien iespēja uzņēmējiem saņemt finansējumu savas idejas attīstīšanai, bet arī pastāstīt par to plašākai sabiedrībai, tā kopumā veicinot lielāku izpratni par šo uzņēmējdarbības veidu. Kā liecina SEB bankas veiktās aptaujas* dati, piektā daļa jeb 21% Latvijas iedzīvotāju nemaz nezina, kas ir sociālā uzņēmējdarbība. Tā nav labdarības forma – arī sociālie uzņēmumi darbojas tā, lai spētu paši nodrošināt savas darbības ilgtspēju. Iespējams, šo komersantu precēm un pakalpojumiem nebūs zemākās cenas tirgū, tomēr to darbības sniegtais pienesums sabiedrībai, risinot sociālos, iekļaušanas, vides ilgtspējas un citus jautājumus, ir neatsverams.”

Kā liecina aptaujas dati, 15% Latvijas iedzīvotāju vismaz reizi gadā iegādājas preces vai pakalpojumus no sociālajiem uzņēmumiem, savukārt 40% sabiedrības tomēr vairāk pievērš uzmanību produkta vai pakalpojuma cenai. Sociālos uzņēmumus vairāk atbalsta jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem, norādot, ka ar šādu savu izvēli vēlas vairot pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā.

Grantu programma “Augšup” norisinās jau otro reizi. Pērn programmas ietvaros atbalstu savas sociālās uzņēmējdarbības idejas īstenošanai saņēma pieci uzņēmēji Pierīgā. Plašāka informācija seb.lv/augsup.

*Aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma 2023. gada martā veica pētījumu aģentūra “Norstat”, un tajā piedalījās 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Papildu informācijai:
Elīna Neimane, Korporatīvās komunikācijas pārvalde, uzņēmumu komunikācijas vadītāja – 26861570, elina.neimane@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia, YouTube/SEBlatvia, LinkedIn/Seb-banka-latvia
www.seb.lv

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2023. gada 31. martu SEB Grupas kopējie aktīvi veido 3 802 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2 221 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 16 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk