Unsplash

Swedbank veiktās aptaujas[1] rezultāti liecina, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs braukšanas laikā ne vienmēr koncentrējas tikai uz ceļu satiksmi (22%), jo uzmanību mēdz novērst dažādi blakusapstākļi. Kā visbiežākos uzmanībai traucējošos faktorus iedzīvotāji norāda interesantus objektus apkārtnē (39%), sarunu biedrus (34%), mobilos telefonus (33%), kā arī bērnus (21%). Vienlaikus 65% no aptaujātajiem atzīst, ka ir bijuši iesaistīti auto negadījumā, un katrs desmitais piedzīvojis nopietnu autoavāriju.

Uzmanības trūkumu uz ceļu satiksmi apliecina arī aptaujas dati par negadījumu iemesliem, jo vairāk nekā puse autovadītāju kā biežāko negadījuma iemeslu min citu autovadītāju rīcību (59%), savukārt katrs trešais atzīst, ka notikušais bijis paša neuzmanība (34%). Vienlaikus katrs otrais autovadītājs apstiprina, ka nereti pārsniedz atļauto ātrumu par 10 km/h (53%), bet teju katrs piektais to pārsniedz regulāri (17%).

“Autovadītājiem braukšanas laikā svarīgi saglabāt koncentrēšanos uz ceļu satiksmi, tomēr nereti sadzīviskas situācijas un vēlme pie auto stūres izdarīt vēl kādu darbu noved pie negadījuma. To apliecina arī Swedbank apdrošināšanas apkopotie dati – katrs piektais KASKO apdrošināšanas klients pagājušajā gadā bija iesaistīts auto negadījumā.  Pērn vidējā KASKO atlīdzība mūsu klientiem bija 1700 eiro. Ne visiem šāda summa uzreiz ir brīvi pieejama, tāpēc ir svarīgi izvērtēt gan savus braukšanas paradumus, gan finanšu veselību, kas ļauj pašu spēkiem vai ar apdrošināšanas palīdzību nosegt neplānotos izdevumus,” stāsta Swedbank Riska apdrošināšanas atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja Ilga Babre.

Ātruma pārkāpēji visbiežāk ar augstiem ienākumiem un gados jauni autovadītāji

Kā liecina aptaujas dati, autovadītāji ar zemākiem ienākumiem biežāk ievēro atļauto braukšanas ātrumu, kamēr iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem atļauto ātrumu pārsniedz bieži (36%). Savukārt, uzmanību no ceļu satiksmes visbiežāk novērš gados jaunāki autovadītāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem (65%), kuri nereti pārsniedz arī atļauto braukšanas ātrumu par 10 km/h un vairāk.

Pērn lielākā izmaksātā KASKO atlīdzība pārsniedza 33 000 eiro

Pēc Swedbank apdrošināšanas apkopotajiem datiem, KASKO gadījumu skaits 2022. gadā bija līdzīgs kā 2021. gadā, taču vidējā atlīdzība pieauga par 8%. To ietekmēja rezerves detaļu un darba izmaksu pieaugums. Lielākā izmaksātā atlīdzība pagājušajā gadā bija 33 130 eiro, kad ceļu satiksmes negadījumā Vācijā iekļuva BMW markas automašīna. Auto nebija vērts remontēt, tāpēc īpašnieks saņēma atlīdzību automašīnas vērtības apmērā.

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Par Swedbank apdrošināšanu
Swedbank piedāvā apdrošināšanas pakalpojumus, kurus nodrošina Swedbank P&C Insurance AS un Swedbank Life Insurance SE. Apdrošināšanas pakalpojumu klāsts aptver obligāto sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanu, brīvprātīgo auto apdrošināšanu (KASKO), mājokļa apdrošināšanu, ceļojuma apdrošināšanu, kā arī dzīvības apdrošināšanu, dzīvības apdrošināšana kredītsaistību segšanai un citus apdrošināšanas pakalpojumus. Swedbank apdrošināšanas pakalpojumi ir pieejami Swedbank internetbankā, kā arī Swedbank

[1] Swedbank aptaujas veikta šī gada martā sadarbībā ar Pētījumu centru SKDS, aptaujājot vairāk nekā 1000 autovadītāju vecumā 18-75 gadiem visā Latvijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk