Image

Swedbank noslēgusi papildu līgumu ar Eiropas Investīciju fondu (EIF), lai saistībā ar Covid-19 varētu piedāvāt Latvijas uzņēmumiem finansējumu bez papildu nodrošinājuma. Aizdevumiem un līzinga pakalpojumiem būs pieejami aptuveni 17 miljoni eiro, lai stiprinātu komercdarbības veicināšanu krīzes apstākļos. Tas kļuvis iespējams, pateicoties Eiropas Investīciju Fondam, kas ir palielinājis atbalsta programmu COSME un EaSI garantiju apmēru un atvieglojis finansējuma saņemšanas nosacījumus.

Banku nozarei ir būtiska nozīme Covid-19 seku novēršanā, turpinot nodrošināt finansējuma pieejamību ekonomikā. Noslēdzot papildu līgumus ar EIF, COSME programmas ietvaros Swedbank  plāno izsniegt aizdevumus apgrozāmā kapitāla finansēšanai vairāk nekā 7 miljonu eiro apmērā. Savukārt EaSI programmas ietvaros uzņēmumiem, kuros nodarbināti līdz 9 cilvēkiem un kas gadā apgroza līdz 2 miljoniem eiro, būs pieejami aizdevumi līdz 50 000 eiro bez ķīlas. Plānotais finansējuma apjoms ar uzlabotiem garantijas nosacījumiem ir 10 miljoni eiro. Uzlaboto EIF atbalsta programmu COSME un EaSI mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem tikt galā ar likviditātes jautājumiem, kas ir Covid-19 krīzes sekas un kas visvairāk varētu būt vajadzīgs tieši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Uzņēmumi programmai varēs pieteikties līdz 2021. gada 30. jūnijam.

“Kapitāla pieejamība un izdevīgi finansējuma nosacījumi šobrīd ir ļoti svarīgi tieši tiem uzņēmumiem, kuru darbība krīzes ietekmē nav apstājusies, bet kas turpina attīstību un varbūt pat ir ieraudzījuši jaunas izaugsmes iespējas,”

– saka Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītājs Lauris Mencis.

“Mēs kopš pavasara veicam sarunas ar EIF, lai uzņēmumi, neraugoties uz krīzi, varētu turpināt ieguldīt efektivitātes kāpināšanā, jaunu produktu attīstīšanā vai digitalizācijā, lai uzlabotu uzņēmumu spēju mazināt krīzes ietekmi un palielinātu savu konkurētspēju, kad krīze būs beigusies.”

Kopš 2016. gada Swedbank izmanto COSME atbalsta garantijas, finansējot mazos un vidējos uzņēmumus. COSME garantijas programmas ietvaros Swedbank samazināja nodrošinājuma prasības, kas atviegloja finansējuma pieejamību uzņēmumiem. Aizdevumu un līzinga līgumi noslēgti ar 626 uzņēmumiem vairāk nekā 88,5 miljonu eiro apjomā. Savukārt kopš 2018. gada Swedbank ir izmantojusi EaSI programmas atbalsta garantijas instrumentu, lai uz atvieglotiem nosacījumiem izsniegtu aizdevumus un līzingus tieši mikro uzņēmumiem – kopā parakstīts 961 līgums par nepilniem 10 miljoniem eiro. COSME un EaSI garantijas uzņēmumiem ir bezmaksas, un pieejamas ļoti daudzveidīgu nozaru uzņēmumiem.

Eiropas Investīciju fonda COSME un EaSI papildu līgums par Covid-19 ir daļa no 8 miljardu eiro papildu atbalsta, par ko tika paziņots pavasarī, lai mazinātu koronavīrusa pandēmijas ietekmi uz uzņēmumiem. Gan COSME, gan EaSI programmu mērķis, kuras abas finansē Eiropas Savienība, ir palīdzēt uzlabot uzņēmumu ilgtspēju, veicināt darbavietu radīšanu un kompensēt koronavīrusa pandēmijas ietekmi uz uzņēmumiem.

Vairāk par garantiju programmām un to, kādiem kritērijiem uzņēmumam ir jāatbilst, lai varētu saņemt finansējumu ar atvieglotajiem noteikumiem, var izlasīt šeit.

RUS: Swedbank облегчает получение предприятиями финансирования


Papildu informācija un jautājumi:
Jānis Krops
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk