Image
  • Līdz ar vispārēju klientu aktivitātes pieaugumu stabili aug pieprasījums pēc mājokļu finansējuma
  • Swedbank Robur fondu ietekmē palielinās klientu interese par investīcijām
  • Palielinās arī krāpnieku aktivitāte, izmantojot arvien jaunus komunikācijas kanālus klientu uzrunāšanai
  • Saņemts augstākais Platīna novērtējums Ilgtspējas indeksā

Swedbank peļņa 2021.gada 1.pusgadā sasniedza 41 miljonu eiro. Tas ir par 5 miljoniem eiro mazāk nekā pērn. Peļņa gada laikā ir samazinājusies augstāku kredītuzkrājumu un izmaksu dēļ, savukārt ienākumi gada laikā ir pieauguši.

Tīrie procentu ienākumi ir sarukuši par 1 procentu. Tikmēr kredītportfeļa apmērs, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn,  saglabājies stabils. Mājsaimniecību kreditēšanas apjomi auguši par 5 procentiem, kamēr uzņēmumu kredītportfelis ir samazinājies par 6 procentiem. Depozītu apmērs ir audzis par 23 procentiem, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu.

Tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 9 procentiem. Tos galvenokārt labvēlīgi ietekmēja ienākumu pieaugums karšu un maksājumu pakalpojumu nodrošināšanā, kā arī aktīvu pārvaldīšanā.

Ienākumi no darījumiem ar finanšu instrumentiem, kā arī apdrošināšanas ienākumi gada laikā ir saglabājušies stabili.

Kopējie izdevumi pusgadā ir auguši par 15 procentiem. Tos turpina ietekmēt lielākas izmaksas darba spēka vajadzībām un naudas atmazgāšanas risku samazināšanas, risku vadības un atbilstības jomas stiprināšanai. Tāpat arī turpinās ieguldījumi bankas digitālo pakalpojumu pilnveidošanā.

Kredītuzkrājumi pirmajā pusgadā sasniedza 6 miljonus eiro, iepretim 3 miljoniem pirms gada.

Biznesa attīstība

“Līdz ar pandēmijas ierobežojumu mazināšanos aizvadītajā ceturksnī novērojām strauju klientu aktivitātes pieaugumu gan ikdienas aktivitātēs, gan mājokļu iegādē. Kaut ar lielāku inerci, tomēr pakāpeniski pieaug arī uzņēmēju gatavība investēt attīstībā, un Swedbank ir augstā gatavībā atbalstīt ekonomikas tālāku izaugsmi. Neraugoties uz brīdinājumiem gada garumā, atsevišķi klienti diemžēl joprojām mēdz nodot krāpniekiem bankas piekļuves datus, tāpēc turpinām informēt par krāpnieku izmantoto metožu daudzveidību. Vienlaikus esam gandarīti, ka Ziemeļvalstīs populāro Robur fondu pieejamība ir palielinājusi to Latvijas iedzīvotāju skaitu, kuri savus brīvos līdzekļus iegulda ilgtspējīgos fondos nevis tur kontā. Šo investoru skaits šogad jau ir desmitkāršojies,”

saka Reinis Rubenis, Swedbank Latvija valdes priekšsēdētājs.

Saskaroties ar ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos, spēcīgu izaugsmi piedzīvo mājokļu iegādes finansēšana. Swedbank piedāvājums hipotekārās kreditēšanas jomā ir bijis konkurētspējīgs, lai banka saglabātu līderpozīcijas strauji augošā tirgū. Patēriņa kreditēšanas joma gan pagaidām vēl nav pilnībā atguvusies no pandēmijas ietekmes.

Ilgtspējas jomā ieguldītais darbs nav palicis nepamanīts, jo ikgadējā Ilgtspējas indeksā, kas izvērtē uzņēmumu sniegumu un atklātību, Swedbank jau trešo gadu pēc kārtas saņēmusi augstāko – Platīna, novērtējumu.

Investīciju fondu piedāvājuma klāsts šajā pusgadā ir kļuvis kuplāks. 2.ceturksnī Swedbank klientiem pieejami kļuvuši vēl 2 Swedbank Robur fondi – Robur Corporate Bond Europe un Robur Corporate Bond Europe High Yield. Piedāvājums ir atsaucies arī uz pieprasījumu, jo ieguldīto līdzekļu apmērs Robur fondos Latvijā ir strauji audzis. Šajos fondos Latvijas iedzīvotāji jau ieguldījuši vairāk nekā 5,5 miljonus eiro.

Kā pozitīvas pārmaiņas, ko atnesusi pandēmija, jāpiemin klientu strauji augošais pieprasījums pēc virtuālajiem bankas pakalpojumiem. Lai paaugstinātu bankas digitālo pieejamību, ir ieviestas iespējas klientiem saņemt video konsultācijas. Šis pakalpojums ir strauji kļuvis populārs, liekot par prioritāti noteikt vēl plašāka video konsultāciju pakalpojumu klāsta piedāvājumu nākotnē. Paredzams, ka šī gada laikā Swedbank jau piedāvās saviem klientiem paplašinātu video konsultāciju platformu.

Lielākai klientu drošībai, esam veikuši izmaiņas apdrošināšanas pakalpojumu klāstā. Ņemot vērā COVID-19 riskus, apdrošināšanas gadījumos ir iekļauti arī pandēmijas izraisīti neparedzēti medicīniskās palīdzības un ceļojuma izmaiņu riski. Tāpat šie riski bez papildus samaksas ir iekļauti arī privātpersonu un uzņēmumu kredītkaršu pakalpojumu klāstā.

Pusgada laikā aktīvi turpinājies Swedbank darbs sabiedrības finanšu pratības veicināšanas jomā. Latvijā ir izdota finanšu pratībai paredzēta grāmata bērniem, kura kā dāvinājums nodota Latvijas skolu bibliotēkām. Pieprasījums pēc šīs grāmatas ir bijis tik liels, ka nolemts pasūtīt papildu tirāžu un piedāvāt grāmatu arī Latvijas grāmatnīcām.

Swedbank Latvijā 2021.g.2.ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.lv   

Swedbank Grupas 2021.g.2. ceturkšņa darbības rezultāti ir pieejami: www.swedbank.com    

Papildus informācija:
Jānis Krops,
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381;
E-pasts: janis.krops@swedbank.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk