Image

Plīsuši cauruļvadi Rīgā, auto evakuācija no Vācijas un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana kalnos Nepālā – pērnā gada Swedbank apdrošināšanas dati parāda, ka apdrošināšana ir palīdzējusi visdažādākajās likstās.

Lielākie riski mājoklī – ūdens radīti bojājumi

Gandrīz puse (47%) no mājokļa apdrošināšanas atlīdzībām tika izmaksātas par ūdens radītiem bojājumiem cauruļvadu plīsumu dēļ. Lielākā atlīdzība bija 28 tūkstoši eiro, kad privātmājā plīsa ūdensvads otrajā stāvā. Plīsuši cauruļvadi bija arī biežākais iemesls, kāpēc mājokļu īpašnieki nodarīja bojājumus trešo personu īpašumam. Vidējās atlīdzības apmērs šādos gadījumos pērn bija 960 eiro, bet lielākā atlīdzība 14 850 eiro par kaimiņa mājokļa applūdināšanu.

Pērn būtiski pieauga dabas stihiju radīti bojājumi. Visvairāk tos radīja vētra, kuras dēļ ēkas, žogus un siltumnīcas bojāja krītoši koki. Lielākā izmaksātā atlīdzība šo iemeslu dēļ  bija 12 500 eiro. Kopumā lielākā izmaksātā mājokļa apdrošināšanas atlīdzība bija 135 tūkstoši eiro, kad uguns nopostīja dzīvokli bēniņos. Mājokļa atjaunošana vēl turpinās, līdz ar to atlīdzības apmērs vēl var palielināties. Salīdzinoši bieži (17% gadījumu) tika izmaksātas atlīdzības arī par iedzīves bojājumiem, un vidējā izmaksātā atlīdzība 2022. gadā bija 721 eiro. 

Auto negadījums Vācijā – 33 000 eiro atlīdzība

KASKO gadījumu skaits 2022. gadā bija līdzīgs kā 2021. gadā, taču vidējā atlīdzība pieauga par 8%. To ietekmēja arī rezerves detaļu un darba izmaksu pieaugums. Vidējā atlīdzība auto bojājumu gadījumā pērn bija 1691 eiro, savukārt lielākā – 33 130 eiro, kad kāda automašīna iekļuva ceļu satiksmes negadījumā Vācijā. Auto nebija ekonomiskā pamata atjaunot, tāpēc īpašnieks saņēma apdrošināšanas atlīdzību auto vērtības apmērā. Atjaunojoties satiksmes intensitātei, pērn pieauga arī diennakts tehniskās palīdzības gadījumu skaits, un atsevišķiem klientiem palīdzība gada laikā tika sniegta pat vairākas reizes. Vidējā atlīdzība –  bija 94 eiro.

Salīdzinoši bieži auto īpašnieki saskarās ar auto stiklu bojājumiem, kas veido aptuveni piekto daļu no visiem apdrošināšanas gadījumiem. Vidējā izmaksātā atlīdzība šajos gadījumos bija 400 eiro, bet lielākā  – 2850 eiro, kad “Ford Galaxy” tika bojāts panorāmas jumts.

Auto zādzību skaits pērn bija salīdzinoši neliels, taču joprojām daudzi klienti saskarās ar auto detaļu zādzībām. Jāatzīmē, ka arī šajos gadījumos nodarītie zaudējumi var būt visai ievērojami. Piemēram, kādai BMW automašīnai no salona tika nozagts vadības paneļa displejs un cits aprīkojums, un atlīdzības apmērs šajā gadījumā pārsniedza 11 tūkstošus eiro. Savukārt kādai “Nissan” markas automašīnai tika nozagti visi četri riteņi, zādzības laikā apskādējot arī auto virsbūvi, un kopējā izmaksātā atlīdzība bija 8000 eiro.

Ceļošana atgriežas mūsu ikdienā

Atceļot Covid-19 ierobežojumus, klienti arvien biežāk izmantoja iespēju ceļot un līdz ar to pieauga arī ceļojumu apdrošināšanas gadījumu skaits. Visbiežāk atlīdzība tika izmaksāta ceļojuma maršruta un tā grafika izmaiņu gadījumos (40%), un vidējā atlīdzība bija 695 eiro. Piemēram, kādai ģimenei tika atlīdzināti 2 tūkstoši eiro par iepriekš samaksātajiem un neatgūtajiem izdevumiem. Ceļojums ģimenei bija jāatceļ bērna slimības dēļ.

25% apdrošināšanas gadījumu bija par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu ārzemēs un vidējā atlīdzība bija 615 eiro. Interesanti, ka divas lielākās izmaksātās atlīdzības bija par negadījumiem Nepālā. Viens no ceļotājiem cieta ceļu satiksmes negadījumā, bija nepieciešama neatliekama operācija. Citam ceļotājam Nepālā bija nepieciešama medicīniskā palīdzība kalnos, klienta transportēšanai uz slimnīcu tika izmantots helikopters.

Savukārt 16% no visiem gadījumiem bija par personisko mantu bojājumiem vai zādzību, un vidējā atlīdzībā šādos gadījumos bija 836 eiro. Piemērām, ar nepatīkamu situāciju saskarās kāda ģimene, kas ar auto ceļoja Spānijā. Automašīnai radās tehniska ķibele, palīgā pieteicās vietējie iedzīvotāji. Diemžēl pēc palīgu došanās prom, ģimene secināja, ka ir pazudušas mantas vairāk nekā 2 500 eiro apmērā.

Visbiežāk traumas gūst sadzīvē

Vairāk nekā 80% gadījumu traumas ir gūtas sadzīve, piemēram, veicot remontdarbus, paslīdot, gatavojot ēst u.t.t.

Vidējā atlīdzība traumu gadījumā pērn pārsniedza 700 eiro. Apdrošināšanas atlīdzība visbiežāk tika izmaksāta par tādām traumām kā muskuļu, cīpslu un saišu bojājumi, kā arī par sasitumiem, brūcēm un plaukstas kaulu lūzumiem. Smagākās traumas pērn tika gūtas, ciešot ceļu satiksmes negadījumos un nelaimes gadījumos darbā. Lielākā izmaksātā atlīdzība bija vairāk nekā 8 000 eiro.

Lielākā invaliditātes papildapdrošināšanas atlīdzība pērn bija 28 450 eiro. Savukārt lielākā dzīvības apdrošināšanas atlīdzība pārsniedza 87 000 eiro. Biežākie nāves iemesli bija audzēji, sirds-asinsvadu slimības un Covid-19.


Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv


Par Swedbank apdrošināšanu
Swedbank piedāvā apdrošināšanas pakalpojumus, kurus nodrošina Swedbank P&C Insurance AS un Swedbank Life Insurance SE. Apdrošināšanas pakalpojumu klāsts aptver obligāto sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanu, brīvprātīgo auto apdrošināšanu (KASKO), mājokļa apdrošināšanu, ceļojuma apdrošināšanu, kā arī dzīvības apdrošināšanu, dzīvības apdrošināšana kredītsaistību segšanai un citus apdrošināšanas pakalpojumus. Swedbank apdrošināšanas pakalpojumi ir pieejami Swedbank internetbankā, kā arī Swedbank filiālēs visā Latvijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk