Image

Jaunu auto pircēji pērn visvairāk izvēlējušies auto ar benzīna dzinēju (72% no līzingā iegādātu jauno auto kopapjoma), bet automašīnas ar elektrodzinējiem (15%) pirmo reizi apsteigušas auto ar dīzeļdzinējiem (13%), liecina Swedbank līzinga dati. Izsniegto auto līzinga aizdevumu apjoms pērn palielinājies par 7%, pārsniedzot 73 miljonus eiro. Populārākās jauno auto markas pērn bija Toyota, Škoda un Volkswagen, bet mazlietotu auto segmentā – BMW, Volkswagen, Toyota.

Vidējā finansējuma summa, ko cilvēki pērn atvēlēja jauna auto iegādei, pārsniedza 24,5 tūkstošus eiro (14% pieaugums gada laikā), bet mazlietota auto iegādei vidējā summa bija aptuveni 15,8 tūkstoši eiro (15% pieaugums).

“Tas, ka jauno automašīnu segmentā elektroauto pirmo reizi apsteidza dīzeļdzinējus, kā arī lielais videi draudzīgo auto iegādes pieaugums, liecina, ka cilvēkiem aizvien būtiskāka šķiet ilgtspējīga rīcība, – ne tikai “runu līmenī”, bet arī konkrētā rīcībā. Elektroauto izvēli stiprināja arī pērn uzsāktā valsts atbalsta programma jaunu vai lietotu elektroauto un hibrīdauto iegādei, kuras ietvaros Swedbank finansēja gandrīz 200 automašīnu iegādi. Ņemot vērā, ka elektroauto pamazām papildina arī lietoto auto segmentu, paredzams, ka arī tajā pieaugs interese par automašīnām ar elektro un hibrīddzinējiem,”

komentē Sergejs Romaņuks, Swedbank auto finansēšanas jomas vadītājs.

Pērn turpināja pieaugt arī videi draudzīgu auto (izmešu līmenis nepārsniedz 130g CO2/km) iegādes apjomi. Kopumā tika finansēta 656 šādu automašīnu iegāde, kas par 19% pārsniedz 2021. gada rādītāju. Arī šādu auto iegādei piešķirtais finansējums – 15,2 miljonu eiro apmērā – būtiski (par 42%) pārsniedz 2021. gadā piešķirto summu. Pērn tika piešķirts finansējums 331 automašīnas iegādei, kas aprīkotas ar elektrodzinējiem (t.sk. Plug-in hibrīdi), kas 2021. gada rādītāju apsteidz par 148%.

Starp populārākajiem auto modeļiem ielauzies Cupra markas auto

Populārākās elektroauto un hibrīdu markas, kas pērn tika iegādātas ar valsts atbalstu, bija Nissan Leaf, Cupra Born un Dacia Spring. Savukārt starp pieprasītākajiem auto modeļiem jauno automašīnu kategorijā jāizceļ krosoverus Toyota RAV4, Škoda Kodiaq un Cupra Formentor. Vairāk nekā puse no jaunajām automašīnām bija apvidus auto un krosoveri.

Nemainīgs pieprasījums arī pēc mazlietotiem auto

Pērn pieauga arī piešķirto auto kredītu apjoms lietotiem auto – kopumā tika izsniegti aizdevumi 28,6 miljonu eiro apmērā, kas par 10% pārsniedz 2021. gada apjomu. Vidējā auto kredīta summa nedaudz pārsniedza 6800 eiro (par 12% vairāk, nekā gadu iepriekš).

Mazlietotu automašīnu nišā aizvien dominē dīzeļdzinēji (61%), kam seko automašīnas ar benzīna dzinējiem (35%) un elektroauto (4%). Starp pieprasītākajiem modeļi ierindojot VW Passat, Audi A6 un VW Tiguan.

 

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk