Image

Lai atvērtu kontu savam bērnam un pasūtītu maksājumu karti, vecākiem tagad vairs nav jādodas uz Swedbank filiāli, bet to var izdarīt arī attālināti. Swedbank dati rāda, ka vecāki arvien biežāk izvēlas bērniem noformēt maksājumu karti, jau uzsākot skolas gaitas. Vairāk nekā 80% bērnu vecumā no sešiem līdz 13 gadiem bankas karti izmanto regulāri. Summa, ko vecāki visbiežāk pārskaita saviem bērniem šajā vecuma grupā, ir ap 50 eiro mēnesī.

Kā atzīmē Renārs Rūsis, Swedbank Privātpersonu pārvaldes vadītājs: “Maksājumu karte jau no pirmajiem skolas gadiem ļauj bērnam apgūt tos pašus norēķinu paradumus, ko ikdienā šobrīd lielākoties piekopj ikviens vecāks. Turklāt vecākiem tā ir iespēja izsekot bērnu tēriņiem un pārskaitīt naudu, ja pēkšņi rodas tāda vajadzība. Mūsu dati rāda, ka bērni ar karti visbiežāk maksā par ēdienu, transportu un sporta nodarbībām. Kopumā redzam, ka iespēju šādi palīdzēt pārvaldīt bērnu finanses un mācīt naudas lietas novērtē arvien vairāk vecāku.”

Pieaugot bērnu vecumam, pieaug arī summas norēķiniem

Swedbank dati rāda, ka sākotnēji vecāki bērnam uz kontu pārskaita vidēji līdz 50 eiro mēnesī, nereti 10 eiro nedēļā vai arī kādam konkrētam pirkumam paredzētu summu, piemēram, lai samaksātu par ārpus skolas interešu nodarbībām. Pusaudžu gados, kad bērni jau kļūst patstāvīgāki, pieaug arī pieejamā norēķinu summa kontā – aptuveni 80 eiro mēnesī. Savukārt pusaudžu vecumā, izteikti vidusskolas laikā, kad daļa jauniešu iespējams arī ir raduši iespēju paši nopelnīt naudu, palīdzot vecākiem vai strādājot algotu darbu, vidējā tēriņiem pieejamā summa mēnesī ir 180 eiro. Zīmīgi, ka visās vecuma grupās bērnu un jauniešu vidū lielākās tēriņu pozīcijas ir nemainīgas – pārtika, ēdienreizes ārpus mājas kādā kafejnīcā un transporta izdevumi.

Kā atvērt kontu bērnam, neejot uz filiāli?

Ņemot vērā pieaugošo vecāku interesi atvērt kontu bērnam, turpmāk Swedbank piedāvā iespēju to darīt arī attālināti. Lai atvērtu bērnam kontu, bērnam jākļūst par bankas klientu pirmo reizi un ir jābūt vecumā no sešiem līdz 15 gadiem. Vecākam ir jābūt Swedbank klientam ar pieeju internetbankai un jābūt pieejamām drošām autentifikācijas iespējām: Smart-ID QES vai e-ID ar elektronisko parakstu. Vecākam internetbankas sadaļā “Kļūt par klientu” jāaizpilda pieteikumu “Atvērt kontu savam bērnam”. Pieteikšanās procesā būs nepieciešams augšupielādēt bērna Latvijā izdotas pases vai ID kartes, kā arī Latvijā izdotas dzimšanas apliecības fotogrāfijas.

Tālāk jau bankas darbinieks veiks pieteikuma pārbaudi, kas aizņems dažas darba dienas, un vecāks saņem e-pastu un SMS par konta atvēršanu. Attālināti iespējams pieteikt arī Swedbank ISIC karti, kas būs arī kā bērna skolēna vai studenta apliecība, gan Swedbank norēķinu karte. Savukārt jauniešiem no 16 gadu vecuma ir iespēja pašam atvērt kontu bez vecāku iesaistes. Vairāk informācija internetbankas sadaļā “Kļūt par klientu”.

Maksājumu kartes drošības principi, ko svarīgi zināt gan vecākiem, gan bērniem:

  • Vienmēr atceries, kur tava norēķinu karte atrodas. Norēķinoties ar karti, neļauj apkalpojošajai personai to aiznest ārpus redzamības zonas, jo pastāv iespēja, ka kartes datus varētu nozagt.
  • Ja karte pazaudēta, nekavējoties bloķē to Swedbank mobilajā lietotnē vai internetbankā. Karti var atbloķēt vai pieteikt kartes aizvietošanu 10 dienu laikā no kartes bloķēšanas brīža.
  • Veicot pirkumu, nav ieteicams kartes numuru sūtīt pa pastu vai izpaust telefoniski, jo kartes datus var negodprātīgi izmantot krāpnieciskiem darījumiem, bet, ja citu iespēju nav, tad jāievēro īpaša piesardzība.
  • Esi piesardzīgs, izmantojot citu banku bankomātus! Dažādi bankomāti karti atdod pirms vai pēc naudas izsniegšanas. Pirms doties prom no bankomāta, pārliecinies, vai esi paņēmis gan savu bankas karti, gan izsniegto naudu.
  • Karti drīkst izmantot tikai persona, kuras vārds un uzvārds ir redzams uz kartes. Neļauj nevienam, pat savam tuviniekam, izmantot savu karti!
  • Vienmēr pārbaudi ar karti apstiprināmā darījuma summu!
  • Regulāri pārbaudi veiktos karšu darījumus savā internetbankā vai Swedbank lietotnē. Ja kāds darījums šķiet aizdomīgs, lūdzu, sazinies ar banku.

 

Papildu informācija:

Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk