Image

Diskusijai tiešraidē varēs sekot šeit 15. martā plkst. 11.00 – 12.00, Delfi.lv mājas lapā un SEB bankas Facebook profilā. Ikviens diskusijas skatītājs ir aicināts uzdot jautājumus tās dalībniekiem, rakstot tos tiešraides komentāru sadaļā. 

Tiešraides video ieraksts.

 

Finanšu nozares asociācijas veiktais eksperiments rāda, ka finanšu krāpšanas mēģinājumam atsaucas vidēji katrs desmitais uzrunātais*. Visbiežāk cilvēki uzķeras ziņkārības vai steigas dēļ, vai arī dēļ vēlmes saņemt kādu it kā apsolītu labumu. Pēc komercbanku aplēsēm pērn ar finanšu krāpšanu saistīto mēģinājumu skaits Latvijā ir dubultojies. Ievērojami audzis arī izkrāptās naudas apjoms.

Krāpnieki sev par labu izmanto pandēmijas ietekmē plaši praktizēto attālināto saziņu, kas ar cilvēkiem ļauj vieglāk manipulēt. Īpaši ir sarosījušies krāpnieki, kuri zvana un iebiedē cilvēkus, uzdodoties par finanšu uzraugiem vai bankas darbiniekiem un norāda uz nelikumīgām darbībām vai neapstiprinātiem pārskaitījumiem no konta. Lai mazinātu finanšu krāpnieku nodarīto kaitējumu, Finanšu nozares asociācija ar tiešsaistes diskusiju “Kā neuzķerties uz finanšu krāpnieku āķiem?” uzsāks izglītojošu kampaņu “Neuzķeries! Esi gudrāks par krāpniekiem!”.

Diskusijā runāsim par to:

– kā atpazīt krāpšanas mēģinājumus un no tiem izvairīties?
– kādas ir krāpnieku pielietotās metodes un kāpēc cilvēki uz tām uzķeras?
– ko dara bankas un tiesībsargājošās iestādes, lai šos noziegumus mazinātu?

Diskusijas dalībnieki:

  • Oskars Blumbergs, Finanšu nozares asociācijas IT darba grupas vadītājs, SEB bankas Informācijas drošības vadītājs
  • Dmitrijs Homenko, Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks
  • Andris Saulītis, Rīgas Stradiņa universitātes pētnieks, sociālantropologs

_______
* Finanšu nozares asociācijas eksperiments tika īstenots 2021. gada februārī, izūtot viltotu krāpniecisko e-pastu internetā brīvi atlasītiem 500 adresātiem visā Latvijā.

 

Papildu informācija:


Sabīne Spurķe

E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
Tel. +371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk