Image

Līdz ar SEB bankas pievienošanos Latvijas Bankas izstrādātajam un uzturētajam Zibsaišu reģistram, sākot ar 20. martu, bankas klientiem pieejama daudz ērtāka maksājumu veikšana mobilajās ierīcēs. Zinot saņēmēja telefona numuru, SEB bankas klienti var veikt naudas pārskaitījumu ne vien SEB mobilās aplikācijas lietotājiem, bet arī klientiem no citām bankām, kuras pievienojušās Zibsaišu reģistram. Šobrīd šādas  ir Banka Citadele un SEB banka.

“SEB bankas pievienošanās Zibsaišu reģistram ir būtisks solis inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstībā un plašā pieejamībā Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem. Zibmaksājumi, kurus Latvija kā pirmā eiro zonā iedarbināja 2017. gada augustā un Zibsaišu reģistrs, kuru Latvijas Banka izstrādāja un uztur kopš 2019. gada vasaras, nodrošina ne tikai sabiedrībai labākus, ērtākus, ātrākus un drošākus pakalpojumus, bet kalpo arī kā pamats inovatīvu maksājumu pakalpojumu tālākai attīstībai. Izmantojot Latvijas Bankas nodrošināto infrastruktūru, fintech, e-komercijas, tirdzniecības, pakalpojumu sniegšanas un citu nozaru uzņēmēji gūst iespēju attīstīt jaunus, klientiem ērti izmantojamus pakalpojumus. Ieguvējas ir arī bankas, kas tādējādi var uzlabot un papildināt pakalpojumu klāstu klientiem,”

 – uzsver Latvijas Bankas inovatīvo maksājumu pakalpojumu attīstības vadītājs Harijs Ozols.

.

“Jau vairākus gadus mūsu klientiem, kuri izmanto SEB mobilo aplikāciju, ir bijusi iespēja veikt naudas pārskaitījumu bankas ietvaros saviem draugiem vai paziņām, izmantojot tālruņa numuru. Pateicoties ērtajai lietošanai ikdienā, SEB mobilās aplikācijas lietotāju skaits pēdējā gada laikā ir pieaudzis par aptuveni 35%, sasniedzot vairāk nekā 154 000. Tagad, pievienojoties Latvijas Bankas Zibsaišu reģistram, mūsu klientiem būtiski paplašināsies uz tālruni veicamo pārskaitījumu saņēmēju loks, jo tiklīdz jebkura cita banka pievienosies šim reģistram, bankas klienti varēs ātri un ērti veikt pārskaitījumu ne tikai SEB bankas, bet arī citu banku klientiem. Tas nozīmē, ka klientiem vairs nevajadzēs zināt, pierakstīt un ievadīt maksājuma saņēmēja konta numuru, bet atliks vienkārši atrast nepieciešamo cilvēku savos kontaktos, lai veiktu pārskaitījumu,”

 – atzīst SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Lai izmantotu jauno pakalpojumu, SEB bankas klientiem nepieciešams aktivizēt uzstādījumus SEB bankas mobilajā aplikācijā. Uzskatāms apraksts soli pa solim, kā pieslēgt maksājumus uz tālruņa numuru SEB mobilajā lietotnē, pieejams SEB bankas mājas lapā (https://www.seb.lv/app)

Par SEB bankas mobilo aplikāciju – to šobrīd izmanto vairāk nekā 154 000 privātpersonu. Lietotāju skaits gada laikā ir pieaudzis par aptuveni 35%, kamēr interneta bankai lietotāju skaits samazinājies par 5 000. Mobilo aplikāciju klienti iecienījuši nelielu ikdienas finanšu kārtošanai – lai veiktu pārskaitījumus, nosūtītu naudas pieprasījumus un uzzinātu sava konta atlikumu. 63% no visiem mobilajā aplikācijā veiktajiem pārskaitījumiem nepārsniedz 30 eiro. Turklāt 8% pārskaitījumu tiek veikti uz saviem kontiem un 17% – uz citiem SEB privātpersonu klientu kontiem. Līdz šim lielākajai daļai maksājumu bija nepieciešams manuāli ievadīt konta numuru. Pievienojoties Latvijas Bankas Zibsaišu reģistram, SEB bankas klientiem būtiski paplašināsies kontaktu loks, kuriem varēs pārskaitīt naudu, nemeklējot un neievadot vēsturiskos konta numurus. Vienkārši un ērti.

Par zibmaksājumiem un Zibsaišu reģistru – 2017. gada augustā Latvija kā pirmā eiro zonā iedarbināja zibmaksājumus – inovatīvus, modernus, zibenīgus starpbanku pārskaitījumus, kas pieejami jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. Šajā īsajā laikā zibmaksājumi kļuvuši pieejami jau vairāk nekā 90% Latvijas kredītiestāžu klientu un iemantojuši starpbanku maksājumu standarta, nevis ekskluzīva pakalpojuma statusu – 2019. gadā kopumā veikti aptuveni 16.1 miljons zibmaksājumu aptuveni 3.5 miljardu eiro apjomā. 2019. gada vasarā plašāka sabiedrība uzzināja par vēl vienu inovatīvu risinājumu – iespēju veikt starpbanku maksājumus, norādot tikai saņēmēja mobilā tālruņa numuru, bez nepieciešamības zināt un katram maksājumam ievadīt norēķinu konta numuru. Latvijas Banka izstrādāja un uztur Zibsaišu reģistru, kas nodrošina kredītiestāžu klientu kontu numuru un mobilā tālruņa numuru saišu glabāšanu. Zibsaišu reģistrs nodrošina arī citu klienta kontam piesaistītu identifikatoru (piemēram, e-pasta adrese, identifikācijas kartes numurs) glabāšanu un izmantošanu vēl ērtākai zibenīgu maksājumu veikšanai. Zibsaišu reģistrs var tikt izmantots gan zibmaksājumu, gan arī citu maksājumu, t.sk. kredītiestāžu iekšējo maksājumu, ērtākai veikšanai.

Papildu informācijai:

Kristīne Šonmane, SEB bankas organizācijas attīstības komunikācijas vadītāja – 26102288, kristine.sonmane@seb.lv

Vairāk par SEB grupu Latvijā:

Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB_Latvia, Skype/SEB_Latvia, YouTube/SEBlatvia, Soundcloud/SEB_Latvia

www.seb.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk