Image

16. septembrī Finanšu nozares asociācija sadarbībā ar Ārvalstu investoru padomi (FICIL) un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), kopā ar nozares ekspertiem un valsts pārvaldes pārstāvjiem organizēja diskusiju “Atbilstības kultūra – ilgtspējīgas attīstības pamats” par jaunā ietvara realitāti un attīstības virzieniem “zini savu klientu” (AML/KYC) jomā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā.

“FKTK prioritāte viennozīmīgi ir Latvijas finanšu un kapitāla tirgus attīstība, tāpēc ļoti svarīgi ir iemācīties riskus ieraudzīt, izprast un vadīt. Mēs turpināsim aktīvu dialogu ar visām iesaistītajām pusēm un esam gatavi spert nepieciešamos soļus arī riskos balstītas pieejas stiprināšanai regulējumā”
– Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile.

“Ir pienācis laiks skaļi pateikt, ka valdība savu mājasdarbu ir izdarījusi – mēs esam izvairījušies no iekļūšanas “pelēkajā sarakstā”, bet tagad mājasdarbs ir jādara arī bankām. Bankām ir jādarbojas gudra un zinoša regulatora vadībā tā, lai neciestu uzņēmējs un ekonomika kopumā. Bankām ir jāiemācās izprast un vadīt riskus – augsta riska klients nav tāds, kuram vienmēr būtu jāsaka nē. Mēs nevaram būt pārāk pareizi un ļaut, lai īstenotās aktivitātes aizved indivīdus un uzņēmējus mazāk regulētā vidē, liekot ciest valsts kopējai ekonomikai. Finanšu izlūkošanas dienests ir sācis veidot citu kultūru, kultūru, kur galvenais vadmotīvs ir dialogs”
– Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa.

“Ekonomikas un finanšu noziegumu apkarošanā nesodāmības sajūta eksistē joprojām. Tā veidojas no visa posma efektivitātes – sākot ar izmeklēšanas procesu, pārejot uz prokuratūras darbu, līdz tiesām. Nesodāmības sajūtas mazināšana veicinās atbilstības kultūras attīstību,”
–uzsvēra FICIL valdes locekle Zlata Elksniņa Zaščirinska.

Pasākumā piedalījās Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre, FICIL valdes locekle Zlata Elksniņa Zaščirinska, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile, Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa, Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, AS “SEB banka” valdes loceklis Kārlis Danēvičs, CAMS, kā arī Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Diskusiju moderēja Uldis Upenieks.

 

Sabīne Spurķe
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
T. +371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk