Image

2. oktobrī notika ekspertu diskusija “Ilgtspējīgs finansējums klimatneitrālai Eiropai” par ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanu un finanšu risinājumiem klimata pārmaiņu mazināšanai.

“Ilgtspējīgas finanses ir viena no Finanšu nozares asociācijas prioritātēm. Klimata pārmaiņu mazināšanas vajadzība un ar to saistītās sociālās pārmaiņas sniedz jaunas iespējas ilgtspējīgu finanšu un pārvaldības risinājumu radīšanā. Finanšu nozares uzdevums ir kopīgiem spēkiem veicināt izpratni par šiem jautājumiem, lai palīdzētu finanšu pakalpojumu sniedzējiem izvērtēt un sniegt atbalstu uzņēmējiem un iedzīvotājiem pārejai uz ilgtspējīgu produktu radīšanu un izmantošanu ikdienā,”

 – uzsver Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile:

“Finanšu sektoram kopumā būs izšķiroši svarīga loma, īstenojot vispārējo ekonomikas politiku ilgtspējīgas attīstības virzienā. Tāpēc uzraugs sagaida, ka finanšu iestādes jau tagad domās par šiem jautājumiem un iekļaus ilgtspējas aspektus savās darbības stratēģijās. Lai gan ilgtermiņā visi būs ieguvēji, ir svarīgi apzināties pārejas posma riskus un grūtības un savlaicīgi tiem sagatavot risinājumus. Vienlaikus ilgtspējīga ekonomika ir visas valsts stratēģisks mērķis un katram šī mērķa vārdā būs daudz paveicamo uzdevumu, tāpēc es ceru, ka šis jautājums aizvien biežāk nonāks dažādu institūciju darba kārtībā.”

Finanšu institūcijas “ALTUM” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš:

“ALTUM pieredze zaļā finansējuma piesaistē un investēšanā uzņēmējdarbībā pārliecinoši demonstrē ieguvumus. Emitējām zaļās obligācijas ar teicamu rezultātu, emisijai sekoja resursu sekmīga investēšana dažādu nozaru un kalibra uzņēmumos. Uzņēmumi enerģijas patēriņam ietaupa no 40% līdz pat 75%, kopējais finansiālais ieguvums – vairāki miljoni eiro.”

“Diskusija apliecināja, ka jautājumi ar kuriem saskaramies, un kurus nāksies risināt ilgtspējīgas finansēšanas aspektā, visiem ir līdzīgi. Izaicinājumi un uzdevumi ir vienādi, un tie vērsti uz labāku nākotni gan mums, gan mūsu bērniem, tādēļ šie jautājumi man būtiski ne tikai kā bankas vadītājam, bet arī kā tēvam un cilvēkam. ESG komponente jau šobrīd ietverta “Baltic International Bank” visos darbības līmeņos, ieskaitot vidi un korporatīvo pārvaldību, īpaši pēdējo gadu laikā daudz esam strādājuši pie ilgtspējas jautājumiem. Banka noteikusi ilgtspējīgas attīstības mērķus, atbilstoši ANO Vides programmas finanšu iniciatīvai koncentrējoties uz 7 no kopumā 17 Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. Banka arī  izvērtē sadarbības partneru ieinteresētību ESG principu ieviešanā savā uzņēmējdarbībā, un, mūsu pozīcija sniedz atbalstu un iespēju partneriem uzzināt par ESG piemērošanu viņu darbā. Uzskatu, ka bankai jānovērtē arī tā loma, ko kā sadarbības partneris varam sniegt klientiem palīdzot izglītoties attiecībā uz labas pārvaldības un ilgtspējas principiem”,

 – uzsvēra “Baltic International Bank” valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats.

“Vides eksperti iezīmē, ka mums ir aptuveni desmit gadi, lai uz pusi samazinātu siltumnīcas efekta gāzu emisijas un mazinātu klimata pārmaiņas. Atbildīgi ir gan uzņēmumi, gan katrs no mums.  Jau šobrīd pensiju otrā līmeņa uzkrājums sasniedz 4,8 miljardus eiro, un ir svarīgi, lai mēs šos līdzekļus ieguldītu uzņēmumos un organizācijās, kas ir ilgtspējīgas darbības līderi. Mēs esam radījuši vienu šādu instrumentu – CBL Ilgtspējīgu iespēju ieguldījumu plāns – bet, lai panāktu rezultātu, mums jādomā par visas finanšu nozares ilgtspējīgu attīstību,”

 – stāstīja Kārlis Purgailis, CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs.

Pasākumu atklāja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Ambroāzs Fajolle (Ambroise Fayolle), Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile un Finance Norway izpilddirektors Idars Kreicers (Idar Kreutzer).

Savukārt paneļdiskusijā piedalījās Citadele bankas meitas uzņēmuma “CBL Asset Management” valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis, “Baltic International Bank” valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats, Swedbank Ilgtspējas attīstības vadītāja Latvijā Adriana Kauliņa, finanšu institūcijas “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santa Purgaile. Pasākumu moderēs Sanita Bajāre, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja, savukārt diskusiju –  Ieva Tetere, SEB bankas valdes priekšsēdētāja, Finanšu nozares asociācijas Padomes priekšsēdētāja.

FKTK_Sustainability

FKTK prezentācija “Ilgtspējas aspekti uzraudzībā

 

Sabīne Spurķe

E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
+371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk