Image

Aizvadītajā gadā ievērojami augusi Baltijas iedzīvotāju interese vairāk pārvietoties ar videi draudzīgām automašīnām, tā liecina Swedbank Līzings dati. Kopumā ar Swedbank finansējumu pērn Baltijā uz ceļiem sāka ripot par 1166 videi draudzīgo auto vairāk, no kuriem lielākā daļa iegādāta Igaunijā (546), kam seko Lietuva (412) un Latvija (208).

 Lai būtiski veicinātu iedzīvotāju un uzņēmumu autoparka nomaiņu uz jauniem, videi draudzīgākiem transportlīdzekļiem, Lietuvā un Igaunijā tam ir īpaši izstrādātas valsts atbalsta programmas. Tā, piemēram, Lietuvā valsts paredz 2000 eiro subsīdiju lietota un 4000 eiro subsīdiju jauna auto iegādei. Arī Igaunijā regulāri no valsts puses tiek izstrādātas īpašas atbalsta programmas, un pieprasījums pēc tām ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Tas arī izskaidro, kāpēc kaimiņvalstis šajā jomā apsteidz Latviju.

 “Videi draudzīgo auto popularitāte Baltijā pieaug, un ir patīkami, ka aizvien vairāk iedzīvotāju izvēlas tieši šādu spēkratu iegādi. Kā rāda aptauju dati, divi no trim Latvijas iedzīvotājiem labprāt iegādātos videi draudzīgāku automašīnu, tomēr no šāda lēmuma attur salīdzinoši augstās cenas. Lai veicinātu šo auto pieejamību, Swedbank ir izveidojusi izdevīgākus aizņemšanās nosacījumus jaunu vai mazlietotu videi draudzīgu auto iegādei. Taču Igaunijas un Lietuvas piemērs uzskatāmi apliecina, lai sekmētu ātrāku autoparka nomaiņu, neiztikt bez valsts atbalsta. Ņemot vērā, ka transporta nozare ir otrs lielākais siltumnīcefekta gāzu emisiju avots Latvijā un rada vidēji 29% no kopējām emisijām, ir skaidrs, ka bez aktīvākas valsts iesaistīšanās šos rādītājus samazināt nebūs iespējams,”

– atzīmē Sergejs Romaņuks, Swedbank auto finansēšanas jomas vadītājs.

Saskaņā ar Swedbank datiem, videi draudzīgu automašīnu popularitāte Latvijā palielinās ik gadu. Šobrīd jau apmēram 7% no visiem līzingā iegādātajiem pasažieru transportlīdzekļiem ir hibrīdauto vai elektromobiļi. Uzlabojot finansēšanas noteikumus tieši videi draudzīgajiem transporta līdzekļiem, Swedbank cer sekmēt jaunu, videi draudzīgāku paradumu veidošanos sabiedrībā. Tā, iegādājoties jaunu vai lietotu videi draudzīgu automašīnu pie Swedbank auto sadarbības partneriem, piemēram, elektromobili vai uzlādējamu hibrīdu, kura radītās oglekļa dioksīda emisijas pēc vieglo pasažieru automobiļu testa procedūras (WLTP) datiem ir robežās no 0 līdz 95 g/km vai no 95-130 g/km, saņems izdevīgākus finansējuma noteikumus videi draudzīgu auto līzinga iniciatīvas ietvaros.

RUS: Благодаря финансированию Swedbank в прошлом году приобретено более 1000 дружественных к среде автомобилей в Балтии; в Латвии не хватает государственной поддержки

Papildu informācijai:
Jānis Krops
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk