Image

2021. gada 1. ceturksnī izsniegto kredītu apjoms palielinājies par 8 % jeb 1,04 miljardiem eiro un kopumā banku izsniegto kredītu apjoms Latvijā sasniedzis 13,99 miljardus eiro. Pieaugums galvenokārt ir vērojams uzņēmumu segmentā, kas sasniedzis 60 % no kopējā kredītu apjoma jeb 8,34 miljardus eiro. Savukārt privātpersonām izsniegto kredītportfelis nav būtiski mainījies pēdējā gada laikā – 5,37 miljardi eiro. Bankas ar lielāko klientiem izsniegto kredītu apmēru šī gada pirmajā ceturksnī ir Swedbank ar 3,7 miljardiem eiro, SEB banka ar 3 miljardiem eiro, Luminor banka ar 2,8 miljardiem eiro un Citadele ar 2,4 miljardiem eiro.

Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre:

“Kreditēšanas apjoma pieaugums liecina par uzņēmēju gatavošanos biznesa attīstībai un privātā patēriņa kāpumam, iedzīvotājiem realizējot pandēmijas laikā atliktos pirkumus, kā arī tam, ka ekonomiskā aktivitāte atjaunosies, samazinoties ierobežojumiem Latvijā un ārpus tās robežām. Lai finanšu nozare arī turpmāk sniegtu pēc iespējas lielāku atbalstu uzņēmējiem, Asociācija un tās biedri izstrādājuši 15 punktu plānu finansējuma pieejamības veicināšanai uzņēmējdarbības attīstībai. Plāns paredz jaunu produktu izstrādi “zaļās pārejas” finansēšanai un diskusiju ar publisko sektoru par nodokļu motivācijas mehānismiem un valsts atbalsta programmām ilgtspējīgām iniciatīvām. Ņemot vērā klientu tēriņu un ikdienas paradumu maiņu, ir arī pieaugusi interese labiekārtot vai iegādāties mājokli. Līdz ar to vērojams mājsaimniecību pieprasījums pēc hipotekārā kredīta.”

Finanšu nozares asociācija pirmo reizi ir apkopojusi datus par bezkontakta karšu maksājumu procentuālo īpatsvaru pret visiem karšu maksājumiem – 69,9 %. Tāpat iedzīvotāji labprāt izmanto zibmaksājumus, kad maksājums tiek veikts dažu sekunžu laikā, to procentuālais īpatsvars Eiropas (SEPA) maksājumos ir 44,4 % (bankās, kas nodrošina zibmaksājumus).

2021. gada 1. ceturksnī karšu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju, salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturkšņa datiem, ir pieaudzis par 14,4 %, sasniedzot 1 853 802. Kā arī par 15,6 % pieaudzis karšu pieņemšanas iekārtu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju, proti, no 34 749 uz 40 159.

Salīdzinot ar 2020. gada 1. ceturksni, samazinājies bankomātos izņemtās skaidrās naudas daudzums (par 15 %). Taču vidēji 42 % karšu turētāju Latvijā skaidru naudu bankomātos neizņem vispār.

Noguldījumu apjoms 2021. gada 1. ceturksnī salīdzinot pret iepriekšējo ceturksni Latvijas bankās palielinājies par 5 % jeb 0,91 miljardiem eiro. Būtiskākais noguldījumu pieaugums novērojams uzņēmumiem un tas sasniedz lielāko vērtību kopš 2017. gada beigām. Pēdējo 12 mēnešu periodā uzņēmumu noguldījumi ir palielinājušies par 20 % jeb 1,37 miljardiem eiro, veidojot 42 % no kopējā noguldījumu apjoma. Lielākais noguldījumu apjoms Latvijā 2021. gada 1. ceturkšņa beigās ir Swedbank (6,3 miljardi eiro), SEB banka (3,7 miljardi eiro), Citadele (3,5 miljardi eiro), Luminor (2,9 miljardi eiro) un BlueOrange Bank (0,6 miljardi eiro).

*Avots: Latvijas Bankas Latvijas Republikas monetāro finanšu iestāžu mēneša bilances pārskatu kopsavilkums / https://financelatvia.323.lv/nozares-dati/

Sabīne Spurķe
E-pasts: sabine.spurke@financelatvia.eu
+371 20604166
Komunikācijas vadītāja
Finanšu nozares asociācija

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk