Image

Daudzdzīvokļu ēka Lakstīgalas ielā 3, Siguldā, piedzīvojusi vērā ņemamu renovāciju un pērn atzīta par energoefektīvāko ēku Latvijā. Ēkas atjaunošanas darbiem tika piešķirts Swedbank aizdevums, kā arī saņemts ALTUM grants energoefektivitātes programmas ietvaros. Arī nākotnē gaidāms valsts atbalsts šāda veida projektu īstenošanai un šobrīd līdz ar energoresursu cenu pieaugumu – ir īstais laiks sākt rīkoties vai turpināt iesākto.

Šobrīd, kad visā pasaulē energoresursu cenu sadārdzinājums atspoguļojas ikmēneša rēķinos par siltumu un elektrību, Swedbank Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Zaļums uzsver, ka šis ir īstais brīdis neatlikt un sākt, vai arī turpināt darbu pie daudzdzīvokļu ēku renovācijas projektu īstenošanas.

“Ikdienā, strādājot ar dzīvojamo māju apsaimniekotājiem un dzīvokļu īpašniekiem, kurus pārstāv izveidotas dzīvokļu īpašnieku biedrības, bieži dzirdam viņu pieredzes stāstus. Sabiedrībā joprojām eksistē vairāki mīti, jo pastāv dažādas asociācijas, piemēram, par jēdzienu “kredīts”. Mūsu ikdienas darbs ir mazināt šos mītus, izskaidrot finansēšanas procesu un nosacījumus, ko banka veic, izpildot savu klientu iecerēto mērķi – uzlabot kvalitāti mājokļos, ieviest primārās enerģijas patēriņa uzskaiti, novērst ēku bojājumus, kas var potenciāli radīt paaugstinātus riskus dzīvokļu īpašniekiem. Renovācijas procesā noteikti aicinām uzticēties finanšu institūcijām ar lielu pieredzi renovācijas projektu realizācijā, un šāda pieredze Swedbank ir, jo palīdzam dzīvokļu īpašniekiem atjaunot daudzdzīvokļu mājas jau vairāk nekā 15 gadus.”

Pieredzes stāsts – ēka Lakstīgalas ielā 3, Siguldā

Jau vairākus gadus ēku Lakstīgalas ielā 3, Siguldā, apsaimnieko uzņēmums “Eco Label”. Laika zobs bija darījis savu – apkures, ūdens apgādes, kanalizācijas problēmas un mitrums bija kā signāls par nepieciešamām pārmaiņām. Kā stāsta “Eco Label” pārstāvis Mārtiņš Zakss, vēlmi pēc renovācijas izteica gan daļa ēkas dzīvokļu īpašnieku, gan pats apsaimniekotājs, taču ceļā uz renovācijas sākšanos bija jāpārliecina visus tā brīža ēkas dzīvokļu īpašniekus – arī tos, kuri sākotnēji bija skeptiski noskaņoti.

“Galvenais ieguvums pēc ēkas renovācijas ir tās energoefektivitāte – pirmkārt, vismaz divas reizes mazāki ikmēneša rēķini par siltumenerģiju, otrkārt – sakopta un tīra vide. Ilgtermiņā lūkojoties, renovācija nozīmē, ka vismaz gadus desmit iedzīvotājiem nebūs jādomā par ēkas būvdarbiem.”

Mājas vecākā Zita Kravale stāsta:

“Renovācijas procesā ieguvumi ir desmitiem – papildus energoefektivitātei, mums vēl ir jauni logi, sakārtota ventilācijas sistēma, siltais ūdens no pilsētas un atjaunots skurstenis, jo iepriekš dzīvokļi tika apsildīti ar malkas apkuri. Jau no ēkas uzcelšanas brīža pagrabā atradās kurtuve, taču pirmā stāva iedzīvotājiem nereti bija auksti. Savukārt trešā stāva iemītniekiem reizēm bija jāpiedzīvo plūdi jumta stāvā. Arī šīs neērtības ir atrisinātas un atstātas pagātnē.”

 

Neatlikt iespēju uzlabot sava mājokļa kvalitāti, energoefektivitāti

Swedbank mērķis ir būt vienam no ilgtspējīgākajiem finanšu sektora uzņēmumiem pasaulē. Daudzdzīvokļu māju renovācijas un energoefektivitātes uzlabošanas projektu finansēšana ir viens no virzieniem, ar kuru Swedbank veicina pozitīvas pārmaiņas ekonomikas, vides un sabiedrības ilgtspējas jomās.    

Jau šobrīd ir skaidrs, ka daudzdzīvokļu māju atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana ir arī valsts prioritāte, un nākotnē būs pieejams dažāda veida atbalsts arī no valsts puses. “Ja esat nolēmuši uzlabot savu īpašumu ar renovācijas palīdzību, un ieguldīt nākotnes īpašuma vērtības celšanā, ir vērts pasteigties, jo process kopumā aizņem gana ilgu laiku – neatlieciet lēmumu pieņemšanu, sāciet sarunas ar saviem kaimiņiem, ēkas apsaimniekotājiem un fiansētājiem jau tagad,” aicina J. Zaļums.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmas ietvaros, kur banka finansē projektus sadarbībā ar ALTUM, savs dzīvoklis nav jāieķīlā. ALTUM grants atjaunošanai un siltināšanai nozīmē, ka dzīvokļu īpašnieki daļu no kopējiem renovācijas projekta nepieciešamiem līdzekļiem saņem kā dāvinājumu, kas nav jāatmaksā, un grants sedz līdz 50% no projekta izmaksām. Pārējo renovācijas projekta izdevumu daļu sedz bankas aizdevums.

Jāatzīmē, ka Swedbank piedāvā kredītus daudzdzīvokļu māju renovācijai arī bez ALTUM grantiem, šādi palīdzot veikt neliela apjoma darbus, kā, piemēram, jumta vai fasādes remontu, apkures sistēmas sakārtošanu, mājas komunikāciju remonts un tamlīdzīgi. Šādu ceļu parasti dzīvokļu īpašnieki izvēlās, lai soli pa solim sakārtotu savu ēku.

Dzīvokļu īpašnieki un dzīvokļu īpašnieku biedrību pārstāvji aicināti konsultēties ar Swedbank gan par esošās daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmu ar grantiem, gan par atsevišķu remonta darbu finansēšanu. Swedbank ilggadīgā pieredze un kompetenti darbinieki palīdzēs atrast atbilstošāko risinājumu daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašniekiem.    

RUS: Обновление многоквартирных зданий – устойчивое жилье, уменьшение потребления энергии и возможность сэкономить

 

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

 

 

 

 

 

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk