Image

No visiem SEB bankas klientiem, kuri Baltijas valstīs izmantojuši Roboinvestora investēšanas rīku mobilajā lietotnē, sievietes veido mazāk nekā trešdaļu. Visaktīvākās sievietes-investores ir Igaunijā, viskūtrākās – Lietuvā. Savukārt Latvijā uz trim investoriem vīriešiem ir viena sieviete.

No šī gada pavasara Roboinvestora rīku mobilajā lietotnē izmēģinājuši jau vairāk nekā 50 tūkstoši SEB bankas klientu visā Baltijā un gandrīz 12% no viņiem sākuši veikt investīcijas. Vairāk nekā 70% no investēšanas uzsācējiem ir vīrieši.

Visaktīvākās sievietes-investores ir Igaunijā – tur no visiem klientiem, kuri sākuši investēt ar Roboinvestora palīdzību, sievietes veido ap 31%. Lietuvā sieviešu īpatsvars ir mazākais Baltijā – vien ap 23%, bet Latvijā sievietes veido ap 28% no Roboinvestora lietotājiem.

“SEB bankas statistika diezgan trāpīgi atspoguļo vispārējo nepatīkamo tendenci valstī, kas liecina, ka investoru vidū joprojām dominē vīrieši un ka ir nepieciešams strādāt pie dzimumu līdztiesības finanšu jautājumos,”

saka SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš.

Arī runājot par summām, ko iegulda gan sievietes, gan vīrieši, var redzēt atšķirības. Tā, piemēram, Igaunijā vīrieši izvēlas ik mēnesi papildināt savu ieguldījumu portfeli vidēji par 50 eiro, bet sievietes – par 30 eiro. Lietuvā un Latvijā dati ir ļoti līdzīgi – vīrieši ik mēnesi novirza ieguldījumiem attiecīgi vidēji 45 un 40 eiro, bet sievietes abās valstīs katru mēnesi papildina savu portfeli vidēji par 37 eiro.  

“Šie dati pierāda, ka Baltijas iedzīvotāji saprot, ka investīcijas var sākties arī ar nelielām summām. Lai audzētu savu finansiālo drošības spilvenu, nelielu summu iemaksas gadījumā galvenais ir regularitāte un disciplīna. Diemžēl gan vidējās investētās summas atšķirības starp abu dzimumu investoriem, gan zemāka aktivitāte sieviešu vidū apstiprina lielāka mēroga problēmas, kur viens no iemesliem saistīts ar atalgojumu atšķirību starp sievietēm un vīriešiem. Ja sievietēm vidēji alga ir par 22% mazāka, viņas no savas algas nevar atļauties investēt tikpat daudz cik vīrieši. Ar laiku tas tikai palielina finansiālās labklājības plaisu starp sievietēm un vīriešiem,”

noslēdz Andris Lāriņš.

SEB bankas izstrādātais Roboinvestora rīks mobilajā lietotnē pieejams klientiem no šī gada pavasara. Tas pilda konsultanta lomu, uzdodot lietotājam virkni jautājumu par ieguldījumu mērķiem, pieļaujamo risku, kā arī pašreizējo finansiālo situāciju. Pēc saņemtās informācijas analīzes klientam piedāvā vienu no SEB grupas pārvaldītajiem fondiem, ņemot vērā mērķus un riska toleranci. Process prasa līdz 15 minūtēm un ieguldīt ir iespējams, sākot no viena eiro.

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

Papildu informācijai:
Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja – 29401327, jelena.novaka@seb.lv
Vairāk par SEB grupu Latvijā:
Twitter/SEB_Latvia, Facebook/SEB.Latvia un Skype/SEB_Latvija, YouTube/SEBlatvia
www.seb.lv
SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina pārstāvniecība 20 pasaules valstīs. Uz 2021. gada 30. septembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 3585 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 2422 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 500 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

 

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk