Image

Lai arī biometrija jeb sejas un pirkstu nospiedumu atpazīšana ir viens no drošākajiem un ērtākajiem autentifikācijas rīkiem, Latvijas iedzīvotāji to lieto kūtri. Biometriju šobrīd lieto vien 41% iedzīvotāju, kuriem ir viedtālruņi. Tie, kuri izmanto biometriju, visbiežāk izmanto tieši pirksta nospieduma atpazīšanu, liecina Swedbank veiktā aptauja[1].

Teju puse (46%) aptaujāto atzīst, ka viņiem ir ērtāk lietot jau ierastās tehnoloģijas, bet 36% norāda, ka biometrija ne vienmēr strādā. Savukārt ceturtdaļa (25%) iedzīvotāju uzskata, ka šī tehnoloģija nav droša, bet katrs piektais neizprot tās darbību, tāpēc nelieto.

Biometrija – unikālie lietotāja biometrijas dati savā viedierīcē

Biometrija šobrīd ir viena no drošākajām autentifikācijām: konkrētām lietotnēm vai datiem var piekļūt vienīgi pats lietotājs, jo attiecīgajā viedtālrunī saglabā tikai savus biometrijas datus. Biometrijas pamatā ir personu identificēšana pēc tā, “kas tu esi”, nevis “ko tu zini”. Tāpēc mūsu klientu ērtībām piedāvājam izmantot biometriju ne tikai kā pieslēgšanos internetbankai, bet arī ikdienas maksājumu pārskaitīšanai noteikta limita ietvaros”,

 – stāsta Vadims Frolovs, Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs.

Ja ir bažas, ka dati varētu tikt nozagti un izmantoti negodprātīgi, der atcerēties – lai arī tālrunis ir viscaur pārklāts ar pirkstu nospiedumiem, tomēr jaunākās paaudzes pirkstu nospiedumu sensori neatļauj tos pieņemt. Tāpat arī neļauj izmantot biometriju kā autentifikācijas rīku vecākās ierīcēs vai ierīcēs, kuras ir “uzlauztas” un nav ar ražotāja sertificēto programmatūru. Turklāt biometrisko datu izmantošana krāpnieciskos nolūkos ir daudz sarežģītāka, jo nepietiek tikai ar kodu iegūšanu – nepieciešama arī lietotāja klātesamība.

Alternatīva, ja nav pieejami citi autorizācijas veidi

Biometrija ir īpaši ērta ikdienas bankas darījumiem: pieslēgties, pārbaudīt konta atlikumu, veikt maksājumu līdz noteiktam limitam u.c. Turklāt būtiska biometrijas loma ir – tā ir alternatīva pieslēgumam bankai brīdī, ja citi autentifikācijas līdzekļi kādu iemeslu dēļ nav pieejami.

Cilvēki, kuri jau šobrīd izmanto sejas atpazīšanas vai pirksta nospiedumu tehnoloģiju bankas lietotnē, atzīmē tieši ērtumu (80%), ātrumu (70%) un drošību (31%) kā galvenās priekšrocības. Swedbank no oktobra piedāvā iespēju autentifikācijai ar biometriju arī internetbankā.

Ņemot vērā, ka biometriju jaunākajos viedtālruņos nodrošina teju visi mobilo ierīču ražotāji, tai būtu jākļūst arvien plašāk izmantotai, jo tā ne tikai garantē atbilstošu datu drošību, bet arī ir ļoti būtiska alternatīva gadījumā, lai piekļūtu savām finansēm, ja kāds cits autentifikācijas rīks, piemēram, Smart-ID vai kodu kalkulators, tajā brīdī jums nav pieejams,”

 – atzīmē Vadims Frolovs.

RUS: Swedbank: биометрия – надежное и быстрое подключение к банку, однако жители ее используют слабо

Papildu informācija:
Jānis Krops,
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

[1] Iedzīvotāju aptauja veikta šī gada jūlijā sadarbībā ar RAIT, aptaujājot 1000 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk