Image

Līdz ar valsts atbalsta programmu uzsākšanu privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanai un saules paneļu uzstādīšanai, būtiski audzis iedzīvotāju pieprasījums arī pēc kredītiem to iegādei. Kā liecina Swedbank dati, šī gada pirmajos piecos mēnešos saules paneļu iegādei izsniegto kredītu apjoms ir trīs reizes lielāks, nekā visa pērnā gada laikā. Vidējā summa, ko iedzīvotāji aizņemas saules paneļu uzstādīšanai, ir 8600 eiro. 

Saules paneļus ar bankas finansējumu visvairāk šobrīd uzstāda Pierīgā dzīvojošie (55%), kam seko Zemgalē (17%) un Rīgā (15%) dzīvojošie. Mazāka interese pagaidām vērojama Kurzemē (8%) un Vidzemē (4%), kā arī Latgalē (2%). Visbiežāk tos izvēlas iedzīvotāji vecumā no 36 līdz 49 gadiem ar vidējiem un augstiem ienākumiem (virs 1000 eiro mēnesī).

“Martā, kad tika izziņota valsts atbalsta programma, kas paredz grantu saules paneļu iegādei, un arī paplašināta esošā ALTUM energoefektivitātes paaugstināšanas programma, iedzīvotāju interese par saules paneļiem auga teju rekord ātrumā. Ja, piemēram, pērn mēnesī izsniedzām vidēji divus kredītus saules paneļu iegādei, tad kopš marta tie ir vairāki desmiti kredītu mēnesī. Turklāt, ņemot vērā prognozes par gaidāmo energoresursu sadārdzinājumu, pieprasījums tikai pieaug. To norāda arī mūsu sadarbības partneri, kas nodrošina saules paneļu uzstādīšanu – lielā pieprasījuma dēļ līdz to uzstādīšanai jāgaida līdz novembrim vai pat nākamā gada pavasarim,”

stāsta Ieva Muzikante, Swedbank patēriņa finansēšanas jomas vadītāja.

Kas jāzina, ja plāno uzstādīt saules paneļus?

  • Piesakoties valsts atbalsta programmai (gan VARAM, gan ALTUM), daļu no ieguldītā apjoma vari saņemt atpakaļ granta veidā. Abas atbalsta programmas paredz līdz 4000 eiro grantu, atkarībā no uzstādīto saules paneļu apjoma un jaudas.
  • Izvēloties saules paneļu tirgotāju, jāpievērš uzmanība, vai tirgotāja speciālisti ir atbilstoši sertificēti – tiem ir jābūt spēkā esošiem sertifikātiem elektroietaišu izbūves darbu vadīšanā un elektroietaišu projektēšanā. Ja saules paneļu elektrostacija ir jānodod ekspluatācijā vietējā būvvaldē, būtiski pārliecināties, ka saules paneļu tirgotājs ir reģistrēts būvkomersants Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) un ir kvalificēts būvdarbu veicējs: bis.gov.lv.
  • Lai uzstādītu katram īpašumam atbilstošāko un efektīvākos saules paneļus, pēc saziņas ar izvēlēto uzņēmumu jūs vispirms saņemsiet saules paneļu piedāvājuma projektu, kas balstīts konkrētā patēriņā, bet pēc tam sekos objekta apsekošana un tiks izstrādāts individuāls tehniskais risinājums.
  • Saules enerģijas sistēmas ir samērā vienkāršs ierīču komplekts, kas neprasa kardinālu iejaukšanos mājokļa konstrukcijās un elektroinstalācijā. Uz ēkas jumta vai citā piemērotā vietā tiek novietoti saules enerģijas paneļi, savukārt ēkas iekšpusē uzstādīts strāvas pārveidotājs jeb invertors, kas saules paneļu saražoto līdzstrāvu pārveido maiņstrāvā. Pateicoties plašajam saules enerģijas sistēmu risinājumu klāstam un iespējām vienkārši pielāgot katra paneļa novietojumu, saules elektrostaciju iespējams uzstādīt uz praktiski jebkura jumta. Iegūtā elektroenerģija tiek izmantota mājokļa pašpatēriņam, bet enerģijas pārpalikums tiek ievadīts kopējā elektrotīklā kā sava veida virtuālais uzkrājums izmantošanai vēlāk, vai arī to var pārdot par aktuālo enerģijas cenu biržā.

Vairāk par saules paneļu uzstādīšanu lasi Swedbank blogā: https://blog.swedbank.lv/maja/majoklu-sarunas-saules-paneli-794

 

RUS: Swedbank: объем кредитов, выданных на приобретение солнечных панелей, в этом году в три раза больше, чем в прошлом

 

Papildu informācija:
Jānis Krops
Swedbank mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk