Image

Ikgadējā Swedbank, Junior Achievement Latvia un Projektu bankas organizētajā biznesa plānošanas konkursā “Biznesa skices” vidusskolēnu komandas no visas Latvijas pieteikušas 82 produktu un pakalpojumu idejas klimata pārmaiņu mazināšanai un cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanai. Konkursa pusfinālā dalību turpinās un reklāmas video veidos 20 skolēnu mācību uzņēmumu komandas no Babītes, Daugavpils, Iecavas, Jelgavas, Ķekavas, Liepājas, Madonas, Ogres, Rēzeknes, Rīgas, Valmieras un Ventspils.

“Esam iepriecināti par jauniešu plašo skatījumu uz mūsdienu izaicinājumiem un piedāvātajiem risinājumiem, kas rada sajūtu, ka mūsu nākotne ir drošās rokās. Jauniešiem īpaši aktuāla ir vides tēma, kas atspoguļojas daudzos no iesniegtajiem biznesa plāniem, vienlaikus daļa no skolēniem pievērsušies arī Covid-19 pandēmijas radīto ikdienas izaicinājumu mazināšanai, kā arī sabiedrības neaizsargātāko grupu dzīves kvalitātes uzlabošanai, ”

– jauniešu sniegumu komentē konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs un Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Vienlaikus viņš pauž cerību, ka vismaz daļa no jauniešu idejām pēc konkursa pārtaps sabiedrībai pieejamos risinājumos.

Konkursā iesniegtos biznesa plānus vērtēja 43 Swedbank ekspertu liela komanda. Starp 20 labākajiem un pārdomātākajiem skolēnu risinājumiem žūrija izcēlusi dažādus videi draudzīgus produktus un pakalpojumus. Ideju vidū ir gan ilgtspējīgi tekstila risinājumi (auduma trauku pārvalki, drēbju un produktu maisi) un citi noderīgi priekšmeti mājai (ēdami vienreizlietojami trauki no pilngraudu rudzu miltiem, dizaina galda lampas no trīslitra stikla burkām u.c.), kā arī idejas zaļu ieradumu un prasmju veicināšanai (lietotne telpaugu audzēšanai un zaļa dzīvesveida veicināšanai, izglītojoša galda spēle jauniešiem par ekoloģijas jautājumiem).

Tāpat augstu novērtējumu ieguvušas praktiskas idejas dzīves kvalitātes uzlabošanai dažādām sabiedrības grupām. Piemēram, Braila raksta tāfelīte ar skaņas elementiem neredzīgiem bērniem alfabēta apgūšanai un daudzfunkcionāls ēšanas komplekts ar stabilizatoru cilvēkiem ar Parkinsona slimību. Tāpat jaunieši domājuši par šī brīža izaicinājumiem un piedāvā gan roku dezinfekcijas līdzekli tabletēs ar dabai un ādai draudzīgu sastāvu, tīmekļa vietni ar izcilu skolotāju video lekcijām kā atbalstu skolēniem labāk sagatavoties eksāmeniem un lietotni klusai bungu spēles apgūšanai bērniem, laikā, kad visa ģimene strādā no mājām, kā arī citas idejas.

“Dalība skolēnu mācību uzņēmumu programmā dod skolēniem iespēju darboties īstai biznesa videi maksimāli pietuvinātos apstākļos. Izmēģināt vai biznesa plānam ir pietiekams komerciāls potenciāls. Tādēļ man ir gandarījums, ka jauniešiem šajā konkursā vienlīdz rūp gan vides jautājumi, gan arī tiek aktīvi strādāts, lai risinājumi būtu praktiski un potenciālajiem pircējiem pievilcīgi. Tieši darbs pie risinājumu funkcionalitātes darīs iespējamu to ieviešanu, ļaus mainīt iedzīvotāju patēriņa ieradumus un mums kā sabiedrībai dzīvot klimatam draudzīgāk,”

– saka biznesa izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia vadītājs Jānis Krievāns.

Konkursa pusfinālā iekļuvušas komandas no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Babītes vidusskolas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Dricānu vidusskolas, Iecavas vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Ķekavas vidusskolas, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Ogres 1. vidusskolas, Rīgas 49. vidusskolas, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas, Valmieras tehnikuma, Ventspils 2. vidusskolas un Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas.

Konkursa pusfinālisti radīs sava pakalpojuma vai produkta reklāmas video, un finālā iekļuvušajām komandām būs iespēja no 11. februāra kolektīvā finansējuma platformā projektubanka.lv notestēt un popularizēt savu biznesa ideju, piesaistot investoru uzmanību, finansējumu un balsis.

Konkurss “Biznesa skices” ir biznesa plānošanas sacensība to vidējās izglītības iestāžu vecāko klašu un kursu audzēkņiem, kuru skolās izmanto Junior Achievement Latvia mācību metodi Skolēnu mācību uzņēmums. Visi konkursa dalībnieki iegūs vērtīgas biznesa zināšanas un iemaņas, un trīs labākās komandas saņems naudas balvas sava biznesa uzsākšanai (1.vieta – 3000 eiro, 2.vieta – 2000 eiro, 3.vieta – 1000 eiro). Plašāka informācija konkursa interneta vietnē https://konkurss.biznesaskices.lv/.

RUS: Старшеклассники создали бизнес-идеи для уменьшения климатических перемен и улучшения качества жизни

 Papildu informācijai:
Jānis Krops
Swedbank Mediju attiecību vadītājs
Tālr.: 67444560, 26880381
janis.krops@swedbank.lv

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Pages - 0

Skatīt vairāk